Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Όταν η Γη Σταματήσει

Από τις πιο σοβαρές παραγωγές ταινιών sci-fi της δεκαετίας του '50 ήταν η ταινία The Day the Earth Stood Still, ίσως γιατί στην καρέκλα του σκηνοθέτη καθόταν ο Robert Wise, λίγα χρόνια πριν κερδίσει τα Όσκαρ με το μιούζικαλ West Side Story και την (εμετικά ζαχαρένια) Μελωδία της Ευτυχίας. Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με ελάχιστα εφέ, που ελάχιστη σχέση έχει επίσης με το σύμπαν καθώς όλη η δράση είναι επικεντρωμένη στη Γη. Αποτελεί μια ακόμα ταινία που αντικατοπτρίζει τις φοβίες της εποχής για το «άγνωστο», για το «ξένο», για την πυρηνική καταστροφή. Αν και ο βασικός σκοπός του ερχομού του εξωγήινου είναι ειρηνικός, η άμεση αντίδραση του ανθρώπινου είδους είναι ο τρόμος. Ο επισκέπτης από το διάστημα επιμένει στο ουμανιστικό του μήνυμα προσπαθώντας να σταματήσει τους πολέμους και τις έριδες ανάμεσα στους λαούς. Μήπως θα έπρεπε να δούμε την ταινία ξανά μαζί με τους ηγέτες μας;

Σημειώστε επίσης την πολύ καλή μουσική σύνθεση του Bernard Herrmann, ο οποίος χρησιμοποίησε δύο από τα περίεργα όργανα theremin για τη δημιουργία του απόκοσμου μουσικού θέματος. Τώρα, όσον αφορά το ριμέικ που ετοιμάζεται με τον Κιάνου Ριβς, δεν θα το σχολιάσω. Δείτε το trailer της ταινίας.

1 σχόλιο:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ είπε...

Γοητεύτηκα τόσο, που έκατσα και της έβαλα Ελληνικούς υπότιτλους