Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Cat Ballou (Η λησταρχίνα)

Είναι κάποιες ταινίες που έχεις διαβάσει γι'αυτές και θέλεις να τις δεις, είναι κάποιες άλλες που μιλάνε όλοι γι'αυτές οπότε θέλεις να τις δεις και εσύ. Για την ταινία Cat Ballou (ελληνιστί: η Λησταρχίνα) του 1965, με πρωταγωνίστρια την Jane Fonda, ήξερα ότι ο Lee Marvin κέρδισε το όσκαρ α' ανδρικού ρόλου και την Αργυρή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου, οπότε μου κίνησε την περιέργεια ώστε να κάτσω να τη δω. Η ταινία μάς δείχνει την ιστορία της δασκάλας Catherine Ballou που επιστρέφει στο πατρικό της για να ανακαλύψει ότι μια ομάδα ντόπιων θέλουν να πάρουν το κτήμα της. Όταν δολοφονείται ο πατέρας της, βγαίνει στην παρανομία με τη βοήθεια του μεθύστακα πιστολέρο που υποδύεται ο Lee Marvin.

Και πραγματικά, χωρίς την παρουσία του κυρίου Marvin (σε διπλό ρόλο, παρακαλώ) η ταινία θα ήταν (λίγο ως πολύ) αδιάφορη. Με το που σκάει μύτη στην ταινία, κλέβει την παράσταση. Κωμικό γουέστερν, το οποίο παρωδεί το είδος (έξυπνη η χρήση του Ινδιάνου συνεργάτη της Fonda) και βλέπεται ευχάριστα. Σημειώστε, τέλος, τη συμμετοχή του τραγουδιστή Nat King Cole και του τενόρου Stubby Kaye στους ρόλους των τροβαδούρων-αφηγητών (για να αυξάνονται και οι γνώσεις μας στο Trivial)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: