Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Images (Όνειρα)

Μετά την επιτυχία του MASH, ο Robert Altman είχε τη δυνατότητα να γυρίζει τις ταινίες που ήθελε χωρίς να ανησυχεί για τα στούντιο. Η ταινία Images του 1972 (στα ελληνικά, Όνειρα) θέλει την ηθοποιό Susannah York στο ρόλο σχιζοφρενικής νοικοκυράς, η οποία μπλέκει τα οράματά της με την πραγματικότητα, μπλέκει τις ερωτικές της περιπέτειες με τους πρώην εραστές της και το σύζυγό της μέχρι που βρίσκει τη λύση για να λυτρωθεί, που δεν είναι άλλη απ' το να αρχίσει να τους ξεκληρίζει! Γυρισμένη και φωτογραφημένη στα απίστευτα ιρλανδικά τοπία, η ταινία θολώνει απ' την αρχή τα νερά, προσπαθεί να σε μπερδέψει δείχνοντας την πλευρά της παρανοϊκής μας πρωταγωνίστριας, αλλά δεν σε κουράζει. Αντιθέτως, σε μαγνητίζει και δεν μπορείς να αφήσεις τα μάτια σου απ' την εικόνα, μέχρι να έρθει το λυτρωτικό (για ποιον;) τέλος.

Σημειώστε το βραβείο ερμηνείας για τη York στο φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, η αφήγηση αποσπασμάτων από ένα βιβλίο (στην ταινία) προέρχεται από το δικό της βιβλίο με τίτλο "In Search of Unicorns". Τέλος, διαβάστε και την άποψη για την ταινία του φίλου μας zubizabata.

Δεν υπάρχουν σχόλια: