Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

The Grapes of Wrath (Τα σταφύλια της οργής)

Μετά την επιτυχία της Ταχυδρομικής Άμαξας και πριν αρχίσει να ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το western και τον John Wayne, o John Ford επιλέχθηκε από τον πολύ-παραγωγό Zanuck για να κινηματογραφήσει το πασίγνωστο και δημοφιλέστατο έργο του John Steinbeck, το The Grapes of Wrath (1940-Τα σταφύλια της οργής). Μέσα σε 45 ημέρες ο Ford είχε τελειώσει την παραγωγή, δημιουργώντας μια ανθρώπινη, δυνατή ταινία. Μπορεί να μην εμβάθυνε —όπως το βιβλίο— στα κοινωνιολογικά ζητήματα, αποτελεί πάντως μια ουμανιστική ταινία που αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Ο Ford, ως Ιρλανδός μετανάστης, γνώρισε παρόμοιες καταστάσεις και ένιωσε οικείος με το θέμα του έργου. Ένα έργο που θέλει μια οικογένεια να εκδιώχνεται από τον τόπο της μετά το οικονομικό κραχ και αναγκάζεται να διανύσει τη μισή Αμερική προς αναζήτηση δουλειάς και ενός καλύτερου Αύριου. Ενδιαφέρουσες οι σκηνές στο κοινόβιο με τους τραμπούκους καπιταλιστές να θέλουν να το διαλύσουν. Δύσκολα θέματα σε μια πουριτανική, αριστερο-φοβική Αμερική που σε λίγο θα έμπαινε στον πόλεμο... Όσκαρ σκηνοθεσίας στον Ford και β' γυναικείου ρόλου στη μάνα Jane Darwell.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΤΑΙΝΙΑ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ DVD. ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΑΠΟ http://rapidshare.com/users/KUEHRE. ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ.