Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

This Gun For Hire (Η αγάπη του γκάνγκστερ)

Εδώ βρίσκουμε την παρθενική εμφάνιση του κυρίου Ladd και ταυτόχρονα την πρώτη του συνεργασία (απ' τις τέσσερις συνολικά) με τη... βαρύτονη σεξοβόμβα (αλλά μέτρια ηθοποιό) Veronica Lake.

Η ταινία This Gun For Hire βασίζεται στο βιβλίο A Gun for Sale του Graham Greene, το οποίο δεν έτυχε να διαβάσω. Μπορείτε να το βρείτε ως «Ένα όπλο για πούλημα» από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ. Οι σκέψεις που μου δημιούργησε η ταινία είναι οι εξής: βρισκόμαστε, καταρχάς, στα 1942 οπότε λογικό ήταν η ιστορία να περιέχει κάποια πατριωτικά μηνύματα και κατασκόπους. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε και δω (όπως και στον Σαμποτέρ του Χίτσκοκ) φιλοναζιστές Αμερικανούς που πουλάνε κρατικά μυστικά στη Γερμανία. Κυρίως όμως έχουμε μια ταινία με έντονα αμοραλιστικά στοιχεία και μια γυναικάρα που παίζει καταλυτικό ρόλο στη ζωή του πρωταγωνιστή. Στοιχεία που μπολιάστηκαν στην ταινία μετά την επιτυχία του Γερακιού της Μάλτας για να φτιάξουν την ταινία πιο... film-noirish (λέω γω τώρα). Παρά τις όποιες αδυναμίες της πάντως, η ταινία παρακολουθείται για το εκρηκτικό ντεμπούτο, όπως προείπα, του Alan Ladd που τον έκανε σταρ.

1 σχόλιο:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ είπε...

Τον Alan Ladd τον είχα δει να παίζει στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι» με την Sophia Loren που γυρίστηκε στην Ύδρα.
Η συγκεκριμένη ταινία δεν φαίνεται να κυκλοφορεί πουθενά, αν και η τηλεόραση την έχει δείξει παλαιότερα μερικές φορές
Θυμάμαι τα κουτσομπολίστικα περιοδικά της εποχής που ανέφεραν ότι ο Alan Ladd ήτανε τάπας και για να γυρίσουν τα διάφορα τετ α τετ με την Sophia Loren, μεταχειρίζονταν διάφορα τρικ, όπως το να σκάβουν ένα λάκκο που πατούσε μέσα η Sophia Loren (!!!) για να δείχνουν ότι βρίσκονται όλοι στο ύψος τους.