Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

The Sand Pebbles (Τα βότσαλα της άμμου)

Ο μεγάλος αντίπαλος του Paul Newman στη δεκαετία του '60 (και για λίγο στα '70's) ήταν ο Steve McQueen φυσικά. Ο King of Cool αποφάσισε να παίξει και σε πιο απαιτητικές ταινίες και μια από αυτές ήταν το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Robert Wise, το The Sand Pebbles. Για χρόνια ήθελε ο σκηνοθέτης να γυρίσει την ταινία αλλά δεν έπαιρνε χρηματοδότηση από τα μεγάλα στούντια. Μέχρι που συμφώνησε να σκηνοθετήσει τη Μελωδία της Ευτυχίας, με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση και της άλλης ταινίας. Η συγκεκριμένη (παραγωγής 1966) βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Richard McKenna που θέλει τον McQueen σε ρόλο... ποπάι. Πιο συγκεκριμένα, ο McQueen είναι ο μηχανικός του πολεμικού αμερικανικού πλοίου που βρίσκεται εν έτη 1926 στα νερά της Κίνας, σε μια περίεργη πολιτικά εποχή για τη χώρα. Είναι η εποχή που ο επαναστατημένος λαός της Κίνας θέλει να πάρει τις καταστάσεις στα χέρια του, να διώξει τους κατακτητές, να γίνει αυτόνομο Έθνος. Η διάρκεια της ταινίας αγγίζει τις 3 ώρες αλλά ο Wise χειρίζεται με μαεστρία όλα τα θέματα, μέσα και έξω απ' το πλοίο, επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων δηλαδή στις ανθρώπινες ιστορίες και δεν βαριέσαι ούτε λεπτό. Τώρα, όσον αφορά το πολιτικό σχόλιο για την εμπλοκή της Αμερικής σε κάθε μήκος και πλάτος αυτού του πλανήτη, το αφήνω για τους αναλυτές.

Εννιά υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ τσίμπησε η ταινία και μέσα σ' αυτές βρίσκεται και η μοναδική υποψηφιότητα του Steve McQueen.

Δεν υπάρχουν σχόλια: