Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

The Petrified Forest

Το ομώνυμο θεατρικό έργο του Robert E. Sherwood αποτέλεσε τη βάση για αυτήν την ταινία παραγωγής 1936. Το Πετρωμένο δάσος είναι κατά ουσίαν μια ατμοσφαιρική ταινία που εκτυλίσσεται εξ ολοκλήρου σε ένα απομακρυσμένο βενζινάδικο στη μέση της ερήμου της Αριζόνα. Από εκεί περνάει ένας περιπλανώμενος συγγραφέας (Leslie Howard) που ταξιδεύει με ωτοστόπ και γνωρίζει την κόρη του ιδιοκτήτη (Bette Davis) με τα μεγάλα και εκφραστικά μάτια. Ερωτεύονται κεραυνοβόλα αλλά η εξέλιξη δεν θα είναι τόσο ρόδινη αφού από κει περνάει ο κυνηγημένος γκάνγκστερ (Humphrey Bogart) με τη συμμορία του και κρατάει σε ομηρία όλον τον κόσμο. Πέρα από την θεατρικότητα και την έντονη στατικότητά της, η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στον ανιδιοτελή και μη-εγωκεντρικό έρωτα.

Ο Bogart με αυτήν την ταινία έγινε διάσημος εν μια νυκτί που λένε, και αυτό το οφείλει βασικά στον ίδιο τον Howard. Αν και συμμετείχε στο καστ που ανέβαζε την παράσταση στο Broadway, οι παραγωγοί θέλανε τον Edward G. Robinson στη θέση του. Ο Howard ήταν αυτός που επέμεινε και έπεισε τους παραγωγούς να τον συμπεριελάβουν στο κινηματογραφικό καστ. Ο Bogart είχε να το λέει σε όλη του τη ζωή ότι χρωστούσε την καριέρα του στον Howard. Σαν φόρο τιμής, ονόμασε Leslie την πρώτη του κόρη. Από κει και έπειτα ο Bogart υπέγραψε συμβόλαιο με τη Warner και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: