Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Odd Man Out (Απόκληρος της κοινωνίας)

Ο τόπος είναι μια πόλη της Ιρλανδίας (ίσως το Μπέλφαστ). Ο πρωταγωνιστής είναι ένα στέλεχος παράνομης οργάνωσης (ίσως του IRA). Η ταινία Odd Man Out είναι μια σκοτεινή ταινία παραγωγής 1947 (πες το και film-noir).

Ύστερα από μια αιματηρή ληστεία, ο James Mason —που υποδύεται το μεγαλοστέλεχος της οργάνωσης— προσπαθεί να κρυφτεί από την αστυνομία όντας τραυματισμένος. Ο Carol Reed (λίγο πριν μας δώσει τον αγαπημένο Τρίτο άνθρωπο) κινηματογραφεί την προσπάθεια επιβίωσης του Mason με ρεαλιστικό τρόπο. Η «οδύσσεια» του ήρωα κρατάει μια μέρα και μία νύχτα, αντιμετωπίζοντας ένα πλήθος χαρακτήρων, που άλλοι τον συμπονούν και άλλοι όχι, μέχρι τη στιγμή που θα έρθει το αιματηρό φινάλε. Ένα φινάλε αντάξιο μιας μοντέρνας αστικής τραγωδίας. Πολλοί χαρακτήρισαν συμπονετική την άποψη του Reed προς τον εγκληματία, αλλά εμείς θα λέγαμε ότι είναι συμπονετική προς τον άνθρωπο που επέλεξε να υπερασπιστεί τα ιδεώδη του και πρέπει να αντιμετωπίσει το τέλος ολομόναχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: