Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

What Ever Happened to Baby Jane? (Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;)

Η ερώτηση είναι Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν; Η απάντηση βρίσκεται στην εκπληκτική ταινία παραγωγής 1962 του Robert Aldrich. Οι μεγάλες ντίβες της κλασικής εποχής του Χόλιγουντ Bette Davis και Joan Crawford υποδύονται τις πάλαι ποτέ διάσημες αδερφές Hudson. Η Jane που υποδύεται η Davis ήταν ένα παιδί-θαύμα το οποίο όμως δεν έκανε τίποτα από τη στιγμή που μεγάλωσε. Η Crawford υποδύεται την Blanche, μια διάσημη ηθοποιό των '30's, που η καριέρα της σταμάτησε όταν τη χτύπησε (κατά λάθος;) το αυτοκίνητο της αδερφής της και έμεινε ανάπηρη. Για όσους δεν έχουν δει την ταινία, γίνεται ευνόητο το γεγονός ότι η Jane ζηλεύει παθολογικά την αδερφή της, ακόμα και τώρα που είναι ανάπηρη. Η παράνοια θα αρχίσει σιγά-σιγά να την επηρεάζει και θα την οδηγεί όλο και πιο βαθιά στην τρέλα με τραγικά αποτελέσματα.

Θαυμάσιες ερμηνείες από τις δύο ηλικιωμένες ντίβες του σινεμά, οι οποίες είχαν τις αντιζηλίες τους και εκτός πλατό. Ο Aldrich, ως σκηνοθέτης, μεγαλούργησε δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ —μια σπουδή στην τρέλα, θα λέγαμε— με τη βοήθεια των ψυχολογικών καταστάσεων της ηλεκτρισμένης σχέσης των δύο αυτών γυναικών. Μία must-see ταινία...

4 σχόλια:

dunno είπε...

η αγαπημένη μου ταινία της Davis και νομίζω το πιο αδικοχαμένο της όσκαρ.ο Aldrich δημιουργεί ένα θρίλερ που στέκεται επάξια δίπλα στο psycho και η συνεργασία εκπληξη των δύο μεγάλων ηθοποιών είναι αρκετά στοιχεία για να την αναδείξουν ως ένα από τα αριστουργήματα του κλασσικού κινηματογράφου.

εκπληκτικό παραμένει το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα η ερμηνεία της Davis είναι εξίσου τρομακτική

theachilles είπε...

Ταινιάρα!!! Και τι πανικός είχε γίνει στα γυρίσματα. Με την μεν Davis να στήνει στο σετ ένα μηχάνημα της Coca -Cola για να πικάρει την Crawford που ήταν χήρα του προέδρου της Pepsi και αυτή σε αντίποινα να βάζει βαρίδια στις τσέπες της για να βγάλει το λάδι στην θεά Bette όταν θα έπρεπε να την κουβαλήσει. Πελώριο φιλμ, πελώριες ερμηνείες, η Davis είναι ανεπανάληπτη.

Kalotaxidos είπε...

Από τα ωραιότερα θρίλερ που έχω δει με Davis απίστευτη...και θεική ανατροπή της υπόθεσης. Το κακό είναι οτι έχω να ΄δω την ταινία αυτή πανω από 10 χρόνια και δεν την έχω βρει και σε DVD. Αν μπορει κανεις να βοηθήσει... Αψογο το blog.

zisis είπε...

Καλοτάξιδε, υπάρχει σε κάποιο από τα Seven-video . Πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους, γιατί δεν έχουν όλα τα μαγαζιά, όλα τα DVD...