Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 5 Απριλίου 2008

The Collector (Ο συλλέκτης)

Αγαπημένο βιβλίο ο Συλλέκτης του John Fowles (εκδόσεις Εστία), οπότε είχα μεγάλη απορία να δω την κινηματογραφική του απόδοση του 1965 από τον William Wyler. Αφαιρώντας τις πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις των δύο πρωταγωνιστών, η ταινία ακολουθεί την ιστορία από την οπτική γωνία του συλλέκτη (πεταλούδων μόνο;), έναν απίστευτα ψυχρό Terence Stamp που κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία αποφεύγει την επιτηδευμένη δημιουργία σασπένς, προσπαθώντας να επικεντρωθεί στη διαμάχη των δύο διαφορετικών κόσμων που εκπροσωπούν τα δύο νεαρά άτομα, τονίζοντας ειδικότερα το κλίμα αμφισβήτησης της δεκαετίας του '60 που εκπροσωπεί η νεαρή φοιτήτρια. Συνοπτικά, έχοντας το μυαλό μου συνέχεια στο βιβλίο (είμαι απαράδεκτος, συμφωνώ), βρήκα την ταινία ενδιαφέρουσα (δεν τρελάθηκα κιόλας). Να υποθέσω ότι αυτό το φιλμ επηρέασε έναν άλλο συλλέκτη —πτωμάτων αυτή τη φορά— στη Σιωπή των Αμνών;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ φίλε είχα πετύχει αυτή την ταινια σε δορυφορικό κανάλι πριν αρκετό καιρό και η ερμηνεία του Stamp μου είχε φανεί πολύ ιδιαίτερη. Από τότε ωστόσο όσες φορές την έχω ψάξει σε dvdάδικο δεν μπορώ να την βρω πουθενά. μήπως γνωρίζεις πού θα μπορούσα να την βρω ; ευχαριστώ!

zisis είπε...

Μόνο στο amazon θα μπορέσεις να το βρεις.
http://www.amazon.com/Collector-Terence-Stamp/dp/B00006RJ5W

ή σε πιο ψαγμένα μαγαζιά όπως το ΑΖΑ στη Θεσσαλονίκη
http://www.aza.gr/index.html.

Ρίξ'τους ένα mail!

Ανώνυμος είπε...

Οκ φιλε σε ευχαριστώ ! κρίμα να μην υπάρχει με ελληνικούς υποτίτλους. Α και συγχαρητήρια για το blog σου!