Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Orfeu Negro (Ο Ορφέας στον Άδη)

Μια ταινία που ταιριάζει (ως ένα βαθμό) με τη σημερινή μέρα. Και εννοούμε την έναρξη του καρναβαλιού, για όσους δεν κατάλαβαν. Στην ταινία Orfeu Negro του 1959, ανάμεσα στα άλλα, βλέπουμε πώς κυλάει η ζωή στο Ποτάμι του Ιανουαρίου (Ρίο ντε Τζανέιρο δηλαδή) της Βραζιλίας και κυρίως πώς ζούσανε το καρναβάλι πριν από πενήντα χρόνια σχεδόν. Δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράματα από τότε και δυστυχώς αυτό ισχύει και για τη ζωή των άπορων και φτωχών της πόλης. Από ό,τι φαίνεται πάντως, η διασκέδαση και ο χορός δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ και για κανένα λόγο.

Ο Μαύρος Ορφέας όμως δεν είναι μια ταινία για το καρναβάλι. Τα κουστούμια και οι μασκαρέτες είναι μερικά από τα εργαλεία του συγγραφέα/στιχουργού Vinicius de Moraes να διηγηθεί τη μυθική ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης και να την τοποθετήσει στο σήμερα. Το έργο τιτλοφορούνταν Orfeu da Conceição και το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη —με εντυπωσιακό τρόπο θα λέγαμε— ο γάλλος σκηνοθέτης Marcel Camus. Η ταινία ήταν λογικό να κάνει αίσθηση στην εποχή της με φυσικό επακόλουθο να κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών και το βραβείο όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Να πούμε, τέλος, ότι αυτή η συμπαραγωγή της Γαλλίας-Βραζιλίας έκανε μόδα και τη μουσική μπόσα-νόβα σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή!

4 σχόλια:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ είπε...

Σε συγχαίρω που αν και νέος έχεις γνώση και αγάπη για παλαιές αλλά και αξιόλογες ταυτόχρονα ταινίες.
Έχω μια απορία.
Μερικές από τις ταινίες που αναφέρεις δεν έχουν κυκλοφορήσει σε dvd στην Ελλάδα και ορισμένες ούτε και στο εξωτερικό. Από πού αντλείς την πληροφόρηση σου;

zisis είπε...

Είχα γράψει και στους Βίαιους Άντρες ότι οι πηγές μου είναι από... παντού! Λίγο τα κλασικά αφιερώματα της ΕΤ1 τα τελευταία 2-3 χρόνια, λίγο κάποια DVD που μου στέλνουν απ' έξω και λίγο downloading!
Για ορισμένες που δεν έχουν κυκλοφορήσει ούτε στο εξωτερικό : πρέπει να μου διευκρινήσεις σε ποιες αναφέρεσαι...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ είπε...

Παράδειγμα η ταινία: Signore & signori , όπου μόνο στην Ιταλία θα μπορούσε ίσως κάποιος να την βρει, χωρίς μάλιστα υπότιτλους καμίας γλώσσας.

zisis είπε...

Για υπότιτλους να σου συστήσω αυτό το σάιτ
http://titles.box.sk/index.php
που πιστεύω ότι έχει πάρα πολλά πράματα στα αγγλικά και ισπανικά αλλά λίγα στα ελληνικά. Για την ταινία που λες, βάλε τον τίτλο στον γκούγκλι ανάμεσα σε quotes ("") και πρόσθεσε τη λέξη rapidshare και όλο και κάτι θα βρεις...

;-)