Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Red River

Μακριά από τις κοινοτυπίες του τύπου «κυνηγάμε να σκοτώσουμε τους κακούς Ινδιάνους», η ταινία του 1948 του πολύ καλού σκηνοθέτη Howard Hawks, Red River, είναι ένα western που έχει μείνει στην κινηματογραφική ιστορία και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα του υπογράφοντα.

Πρόκειται για την επικών διαστάσεων ιστορία της μεταφοράς ενός κοπαδιού με γελάδια με αρχηγό τον σκληρό John Wayne και βοηθό τον προστατευόμενό του Montgomery Clift (στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο, αν και τελικά στις αίθουσες κυκλοφόρησε πρώτα το The Search). Στην πορεία ο Wayne γίνεται όλο και πιο σκληρός και απαιτητικός με τους καουμπόιδές του μέχρι που αυτοί «εξεγείρονται» και τον... διαολοστέλνουν για να μην τον σκοτώσουν. Ο Clift αναλαμβάνει αρχηγός και ο Wayne τους παίρνει στο κατόπι για να πάρει εκδίκηση. Μέσα από την επικίνδυνη διαδρομή οι ήρωες μας θα συναντήσουν μόνο δυσκολίες και θα πρέπει να αντιμετώπισουν την αφιλόξενη φύση, τους καιροσκόπους αντιπάλους τους και τον ίδιο τον εαυτό τους. Πρόκειται καθαρά για μια αντρική ταινία που μας μυεί στην Άγρια Δύση και τους κανόνες της. Ο μοναδικός γυναικείος χαρακτήρας μέσα σ'αυτό το αντρικό σύμπαν θα καταφέρει να βάλει τέλος στην κόντρα των δύο πρωταγωνιστών. Ο γερόλυκος Walter Brennan καταφέρνει να κλέψει την παράσταση με τις κωμικές αλλά ανθρώπινες αντιδράσεις του στα προβλήματα της ιδιαίτερης αυτής καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: