Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Οι τρεις δραπέτες

Ή καλύτερα, κατά το αγγλικόν, 3 Godfathers. Αλλά ένα γουέστερν διαφημίζεται ακούγεται καλύτερα με τη λέξη δραπέτης παρά με τη λέξη νονός, έτσι δεν είναι;

Ο μεγάλος αμερικανός σκηνοθέτης John Ford μετά τον πόλεμο πήρε φορά και άρχισε να φτιάχνει το ένα western πίσω απ' το άλλο. Το 1948 παρουσίασε αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία των τριών κακοποιών που, ενώ τους κυνηγάει μια διμοιρία σερίφηδων να τους συλλάβει, συναντάνε μια εγκυμονούσα γυναίκα και την βοηθάνε να ξεγεννήσει. Αυτή όμως πεθαίνει και αναλαμβάνουν αυτοί οι τρεις τη φροντίδα του νεογέννητου, μέσα στο άγονο και αφυλόξενο ερημικό τοπίο της αμερικανικής δύσης. Οι παραλληλισμοί με τους Τρεις Μάγους, τη γέννηση του Χριστού και το αστέρι της Βηθλεέμ είναι παραπάνω από εμφανείς και μάλλον αυτά τα στοιχεία γούσταρε και ο θρησκεύομενος σκηνοθέτης και κινηματογράφησε αυτή την ιστορία (λέω εγώ τώρα). Καθώς οδεύουμε προς το τέλος και το δραματικό στοιχείο κλιμακώνεται, έρχεται το αναπάντεχο happy-end και μειώνει -κατά εμέ πάντα- την αξία της ταινίας. Αλλά τι να κάνουμε, αφού πρωταγωνιστεί ο εθνικός ήρωας των αμερικανών, ο John Wayne. Στην τελική όμως δεν πειράζει, καθότι μιλάμε για ένα western διαφορετικό απ' τα άλλα.

1 σχόλιο:

zubizabata είπε...

Με γεια το cine-blog zisi. Κι ωραίο theme ε; :p

Την ταινία τώρα μέρες την ζαχαρώνω στο βίντεο κλαμπ, την έχει και μπροστά μπροστά.

Την καταχάρηκα την τελευταία φορά που την είδα.