Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

The Killing (Το χρήμα της οργής)

Η πρώτη ταινία ουσιαστικά μεγάλου μήκους του Stanley Kubrick είναι ένα εκπληκτικό b-movie, μια ταινία film-noir στην οποία ο νεαρός τότε σκηνοθέτης δείχνει τα διαπιστευτήριά του. Με συνεχή flash-back, με αφήγηση από διαφορετικές οπτικές γωνίες χωρίς την «συνηθισμένη», κλασικά χολιγουντιανή χρονολογική σειρά, βλέπουμε την ιστορία μιας ληστείας ενός ιπποδρόμου, από την αρχική σχεδίαση της μέχρι την αποτυχημένη εκτέλεση. Ακόμα και σήμερα η ταινία παραμένει φρέσκια και εντυπωσιάζει με την λακωνικότητα, το κινηματογραφικό της στυλ και ύφος που επηρέασε τα μάλα τους Tarantino και Singer στα Reservoir Dogs και The Usual Suspects, αντίστοιχα. Χωρίς άλλα σχόλια από μένα, αναζητήστε την ταινία The Killing και δείτε το φιλμ νουάρ έτσι όπως το συνέλαβε η ιδιοφυία του Κιούμπρικ. Αν βρείτε και το βιβλίο Clean Break του Lionel White στο οποίο βασίστηκε η ταινία, πείτε και σε μας.

3 σχόλια:

theachilles είπε...

Μετά τον Barry Lyndon, η καλύτερη ταινία του Kubrick κατ'εμέ. Ήρθε η ώρα να μάθεις και εσύ, Ζήση, τις ανωμαλίες μου, χεχε..

dunno είπε...

την είχα κατεβάσει όταν είχα πάρει το imdb top 250 με τη σειρά, χωρίς να δω ότι είναι του Kubrick.με τους τίτλους και το τέλος της ταινίας δεν μπορούσα να πιστέψω πόσο πολύ του ταίριαζε αυτό το είδος, και στενοχωριέμαι που δεν συνέχισε με μερικές αντίστοιχες ταινίες ακόμα. παρόλο που μπορείς να δεις κάποιες τεχνικές που ξεκίνησε στο killing να "ξεσπούν" μέχρι και στο κουρδιστό πορτοκάλι.

γενικότερα θεωρώ τόσο "τεράστιο" δημιουργό τον kubrick, που ποτέ δεν χώνεψα πόσο μικρή σε αριθμούς είναι η φιλμογραφία του.

zisis είπε...

Μικρή αλλά περιεκτικότατη... η φιλμογραφία!