Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Renaissance (Παρίσι 2054: η αναγέννηση)

Έξι χρόνια πήρε τον σκηνοθέτη Christian Volckman να ετοιμάσει την ταινία του με την τεχνική του motion capture, αλλά με μόλις $15 εκατ. μπάτζετ φαίνεται ότι η δουλειά του άξιζε τον κόπο. Κάπου ανάμεσα στο Sin City και το Scanner Darkly, η γαλλική παραγωγή Renaissance του 2006 είναι ένα πολύ ευχάριστο κινηματογραφικό ταξίδι στο μελλοντικό Παρίσι. Το ταξίδι όμως αυτό μας οδηγεί μακριά από τα τουριστικά αξιοθέατα. Είναι κυρίως μία ασπρόμαυρη προσέγγιση σκοτεινών χαρακτήρων και ακόμα πιο σκοτεινών καταστάσεων.

Η μυστηριώδης απαγωγή της Ιλόνα, μιας κοπέλας που ασχολείται με τη γενετική, κινητοποιεί τις Αρχές στο Παρίσι του 2054. Ο ντετέκτιβ Κάρας συλλέγει στοιχεία, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους, που όμως, σταδιακά, τον οδηγούν στην Άβαλον, μια εταιρεία στην οποία εργαζόταν η Ιλόνα.

Όλα τα στοιχεία και τα κλισέ του film-noir βρίσκονται εδώ, περασμένα όμως μέσα από ένα... μελλοντολογικό φίλτρο και μια ενδιαφέρουσα οπτική του Παρισιού από το κοντινό μέλλον. Καρτουνίστικο Blade Runner; Ίσως, αλλά δεν έχει και πολύ σημασία. Το οπτικό... ντελίριο της ταινίας σε κερδίζει εξαρχής. Στα θετικά, για τον υπογράφοντα, στοιχεία προσθέστε την χρήση και ρεαλιστική (δηλαδή καρτουνίστικη) μεταφορά και απεικόνιση του αγαπημένου πίνακα του Delaroche. Τώρα, μπορείτε να επιλέξετε να δείτε την αγγλόφωνη εκδοχή (όπως εμείς) στην οποία ακούγονται οι φωνές των Daniel Craig, Ian Holm και Jonathan Pryce, μεταξύ άλλων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mpravo pou egrapses giafti tin tainia man, poli kali epilogi.. oti etoimaza kai egw enw keimenaki(edw kai 1 mina) :)
keep on the good work...

zisis είπε...

Ευχαριστώ, φίλε μου! Πολύ καλό και το "Τομ Ρόμπινς" nickname!
;-)