Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Le Trou (Η τρύπα)

Πράξη πρώτη: νεαρός φυλακι-σμένος μεταφέρεται σε νέα πτέρυγα και πηγαίνει σε ένα κελί που έχει ήδη τέσσερις συγκρατούμενους. Γίνονται οι γνωριμίες και αποκαλύπτεται το σχέδιο. Πράξη δεύτερο: αρχίζει η προσπάθεια για απόδραση. Σκαψίματα, κοψίματα, καμουφλάζ και τεχνικές αποπρο-σανατολισμού των δεσμοφυλάκων. Πράξη τρίτη: οι πέντε υποψήφιοι δραπέτες ολοκληρώσαν το έργο τους και ήρθε η ώρα της απόδρασης. Μόνο που ο νεαρός μαθαίνει ότι αποσύρονται οι κατηγορίες εναντίον του και θα ελευθερωθεί σε μια-δυο μέρες. Αλλά τι έκανε δύο ώρες στο γραφείο του διευθυντή;

Η ταινία Le Trou αποτελεί την τελευταία δουλειά του γάλλου σκηνοθέτη Jacques Becker, ο οποίος πέθανε λίγο καιρό μετά το τέλος των γυρισμάτων. Πρόκειται για μια εκπληκτική ταινία φυλακής, στην οποία κυριαρχεί η ρεαλιστική καταγραφή της καθημερινής ρουτίνας των κρατουμένων. Η προσπάθεια απόδρασής τους περιλαμβάνει πολύ... σκάψιμο. Και κει που νομίζαμε ότι τα είχαμε δει όλα, όσον αφορά στις ταινίες φυλακών, αυτή η ταινία μας εκπλήσει με τα απίστευτα κόλπα και τους μηχανισμούς που σκαρφίζονται για να φτιάξουν εργαλεία αλλά και να μην κινήσουν υποψίες στους δεσμοφύλακες. Αν έχεις έμπνευση, έναν καλό τεχνίτη που πιάνουν τα χέρια του και δίψα για την ελευθερία, όλα γίνονται τελικά. Αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό και μια μικρή ανατροπή (μπορεί σε άλλους να φανεί προβλέψιμη) για να θυμάσαι την ταινία για καιρό μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: