Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα, 17 Μαΐου 2010

The Tall Men

Κλασικότατο γουέστερν από τη δεκαετία του '50. Η ταινία The Tall Men τιτλοφορήθηκε αρχικά ως «Ρωμαλέοι άντρες» και αργότερα «Τα λιοντάρια του Ρίο Γκράντε». Η ιστορία θέλει δύο αδέλφια να πηγαίνουν στα χιονισμένα βουνά της Μοντάνα να κλέψουν έναν πλούσιο χρυσοθήρα. Αυτός (Robert Ryan) θα τους κάνει μια δελεαστική πρόταση: να μεταφέρουν χιλιάδες βόδια στην Μοντάνα, που έχει ξεμείνει από κρέας, καθώς βρισκόμαστε στην εποχή μετά το τέλος του εμφυλίου, τα οποία βόδια θα τα χρυσοπληρώσουν όλοι οι πεινασμένοι κυνηγοί χρυσού. Θα συμφωνήσουν και η ταινία μας αλλάζει ύφος και χαρακτήρα. Στην πορεία, ο μεγάλος αδελφός (Cark Gable) θα σώσει μία κοπελιά (Jane Russell) αποκλεισμένη στα χιόνια και απειλούμενη από Ινδιάνους και μέχρι να έρθει η βοήθεια θα μείνουν μαζί σε μια καλύβα και θα αναπτυχθεί και κάποιο ειδύλλιο. Τα γούστα τους όμως και τα όνειρά τους για το μέλλον είναι διαφορετικά. Σε κάποια φάση θα μαλώσουν και, με το που επιστρέψουν στον πολιτισμό, δεν θα μιλιούνται. Θα την πάρει υπό τη σκέπη του ο Ryan και όλοι μαζί θα ξεκινήσουν για την περιπέτεια της μεταφοράς των χιλιάδων βοειδών. Αυτό που ακολουθεί είναι όλο περιπέτειες: με «κακούς» αμερικανούς που ληστεύουν τον κόσμο, με ακόμα πιο κακούς ινδιάνους αλλά και προβλήματα αναμεταξύ τους, καθώς ο μικρός αδερφός του Gable γουστάρει το αλκοόλ και τους καβγάδες.

Όπως είπαμε και πριν, η ταινία είναι κλασικότατη ως εκεί που δεν παίρνει, φορτωμένη με όλα τα κλισέ του είδους. Βλέπεται όμως (παραπάνω από ευχάριστα) λόγω της στιβαρής παρουσίας του Gable που γεμίζει κάθε πλάνο και χαίρεσαι να βλέπεις τις αψιμαχίες του με την Russell. Τη σκηνοθεσία σ'αυτήν την φροντισμένη παραγωγή υπέγραψε ο παλαίμαχος Raoul Walsh.

Δεν υπάρχουν σχόλια: