Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Terms of Endearment (Σχέσεις στοργής)

Με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο, ο τηλεοπτικός παραγωγός James L. Brooks μάζεψε τρία όσκαρ· καλύτερης ταινίας ως παραγωγός, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Ταυτόχρονα «πρόσφερε» στη Shirley MacLaine την ευκαιρία για μια δυναμική ερμηνεία ως κολλημένη με την κόρη της μητέρα που της απέφερε το πρώτο και μοναδικό βραβείο όσκαρ. Η Debra Winger απέσπασε υποψηφιότητα α' γυναικείου επίσης ρόλου και ο πολύ ερωτήλος πρώην αστροναύτης Jack Nicholson απέσπασε το δεύτερό του βραβείο όσκαρ, στην κατηγορία του β' ανδρικού ρόλου αυτή τη φορά. Οι Σχέσεις στοργής ήταν συνολικά υποψήφιες για 11 όσκαρ. Ενδιαφέρον και το υπόλοιπο δευτεραγωνιστικό καστ, με τον Jeff Daniels σε έναν από τους πρώτους του ρόλους, με τον Danny DeVito σε άλλη μια συνεργασία με τον Brooks μετά την τηλεοπτική σειρά Ταξί και τον John Lithgow σε μια μικρή εμφάνιση. Το σενάριο βασίστηκε στο ομότιτλο βιβλίο του Larry McMurtry.

Τώρα, όσον αφορά την ταινία πρέπει να είμαι από τους ελάχιστους που δεν την είχαν δει. Πρόκειται για την 30χρονη ιστορία και την παθολογική σχέση μιας χήρας με την κόρη της και τις σχέσεις τους με τους άνδρες. Πολύ μελό σε σημεία, αρκετές κωμικές σφήνες και ανάλαφρος χαρακτήρας είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της ταινίας· ό,τι πρέπει για την Ακαδημία! Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα, όπως το μεταφέρει η ίδια Σίρλεϊ: Ξεκίνησα την σκηνή ­ μιλούσα, υποτίθεται, στο τηλέφωνο με την Εμα (Ντέμπρα Γουίνγκερ), ενώ ο Τζακ (Νίκολσον) κοιμόταν δίπλα μου. Ξαφνικά αισθάνθηκα κάτω από τα σκεπάσματα μια γλώσσα πάνω στον αστράγαλό μου. Ανέβηκε πάνω στο πόδι μου και ύστερα σταμάτησε... Συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν άλλος από την Ντέμπρα.

2 σχόλια:

W. είπε...

Τζέιμς Λ. Μπρουκς: Μαζί με τους Λάσε Χάλστρομ και Χιου Χάντσον, οι τρεις πιο αντιπαθείς για μένα διεκπεραιωτές σκηνοθέτες που έβγαλε ποτέ το Χόλλυγουντ (και όχι Αχιλλέα, επιμένω ότι ο Ρον Χάουαρντ έχει ικανότητες!). Ωραιοποιημένα πλάνα στο σημείο του εκνεριστικού, όλα ανώδυνα και καλά, θεατρικές κατευθύνσεις.

zisis είπε...

Ας ασχοληθεί ο Μπρουκς με τους Simpsons, καλύτερα!
:-)