Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

The Iron Giant

Μιας και είναι της μόδας ο κύριος Iron Man και ψάχνοντας για διάφορες πληροφορίες, εμείς πέσαμε πάνω στην (ψιλο-άγνωστη) ταινία κινουμένων σχεδίων του 1999 The Iron Giant. Στην τηλεοπτική της προβολή (πότε έγινε αυτό;) τιτλοφορήθηκε ως Σιδερένιος γίγαντας. Η ταινία είναι βασισμένη στο παιδικό βιβλίο The Iron Man του κυρίου Ted Hughes και ασχολείται με την γνωριμία ενός μικρού παιδιού με ένα τεραστίων διαστάσεων μεταλλικό ρομπότ που ήρθε από το διάστημα. Η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι σχεδόν ανθρώπινη αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Πώς ενημερώνεις τους ενήλικες για την ύπαρξή του;

Τοποθετημένο (πολύ έξυπνα) στη δεκαετία του '50 με τις αμερικανικές φοβίες περί εξωγήινων, σοβιετικών και ατομικών βομβών, η ταινία τα παρουσιάζει όλα αυτά σχολιάζοντας άμεσα και έμμεσα τη βλακεία που υπάρχει στον εγκέφαλο των αδαών, αμαθών και βραδύνων ανθρώπων. Μπορεί κάποιοι να βρουν λίγο απλοϊκή και παιδική την εν λόγω ταινία, εμείς πάντως απολαύσαμε την προβολή της (παρέα με τη μικρή μου αδερφή). Υποψηφιότητες για βραβεία καλύτερου σεναρίου από Nebula και Hugo. Σημειώνουμε επίσης ότι είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Brad Bird, ο δημιουργός της μετέπειτα... απίθανης ταινίας των Απίθανων και του γευστικότατου... μεζέ Ρατατούη.

1 σχόλιο:

dunno είπε...

πόσες χρονιές έχω περάσει Πάσχα και Χριστούγεννα μ'αυτήν την ταινία.Πραγματικά πανέξυπνη, συνδυάζει μια ευχάριστη παιδική ιστορία, με κοινωνικο-πολιτικές καταστάσεις, που απευθύνονται μάλλον σε μεγαλύτερα κοινά. Τόσο ευχάριστα όμως μας αναγκάζει να αφαθούμε στην ξεχασμένη παιδικότητά μας, και να την δούμε με μάτια γουρλωτά.