Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ποδήλατο

Με μουσική υπόκρουση το τραγούδι "Bicycle race" των Queen, είπα να βρω ποιες ταινίες έχουν ως θέμα το ποδήλατο, ή έστω κάποια μικρή σχέση με αυτό. Βέβαια, υπάρχουν πολλές στις οποίες το δίτροχο κάνει την εμφάνισή του ή ένα μικρό πέρασμα (cameo!) αλλά είπαμε να επικεντρωθούμε στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ladri di biciclette (Ο κλέφτης ποδηλάτων): η πασίγνωστη και αγαπημένη ταινία του Βιτόριο ντε Σίκα πρώτη στη λίστα, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.
Les triplettes de Belleville: Το γαλλικό Tour-de-France μέσα από την ιδιαίτερη ματιά αυτού του ιδιαίτερου καρτούν.
Jour de fête (Μέρα γιορτής): οι Γάλλοι έχουν μια ιδιαίτερα καλή σχέση με το ποδήλατο και ο Ζακ Τατί το αποδεικνύει περίτρανα σχεδόν με όλες του τις ταινίες. Ειδικότερα, στη Μέρα γιορτής προσπαθεί να μοιάσει τους αμερικάνους ταχυδρόμους και να τους φτάσει σε ταχύτητα!
Quicksilver: ο Kevin Bacon και το ποδήλατό του στη μεγαλούπολη!
E.T.: The Extra-Terrestrial: ίσως η πιο διάσημη σκηνή με το... ιπτάμενο ποδήλατο που αιχμαλωτίστηκε από το φακό του Σπίλμπεργκ.
Της κακομοίρας: Και μια ελληνική συμμετοχή με τον Χατζηχρήστο στον ρόλο του Ζήκου. Τα σχόλια περιττεύουν...
Butch Cassidy and the Sundance Kid (Οι δύο ληστές): οι δύο ληστές διασκεδάζουν με τη νέα εφεύρεση, λίγο πριν αρχίσει το κυνηγητό.
Ο ποδηλάτης του Πεκίνου: φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Κινέζοι με τα άπειρα ποδήλατα και η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη λίστα μας.
→ Και άπειρες άλλες εμφανίσεις, όπως ο Μπενίνι στο La vita è bella, Οι ατέλειωτοι αρραβώνες του Ζενέ με τη χαρακτηριστική σκηνή του ταχυδρόμου και της αυλής με τα χαλίκια, ο Donnie Darko και η παρέα του, οι κρυφές κάμερες στο ποδήλατο του Τρούμαν στο Truman Show, κυνηγητό ποδηλάτου και κακού Transformer, οι βόλτες του ερωτευμένου... τριολέ στο Βίκι Χριστίνα Βαρκελώνη και πολλά άλλα.

2 σχόλια:

zubizabata είπε...

Η καταδίωξη με το ποδήλατο στον Δημόσιο Κίνδυνο του Σκοτ, κάτι ανάλογο στο τελευταίο Transporter, πριν την ποδηλατάδα στο Juno, το "ατύχημα" στον Ανδαλουσιανό Σκύλο, ο ποδηλάτης του Μακμαλμπάφ.

W. είπε...

Η ποδηλατάδα μεταξύ των δυο ερωτευμένων στο READER.

Το ποδήλατο της Πόπι στο HAPPY GO LUCKY.

Το ποδήλατο που ο Τζαμάλ λέει ότι κλάπηκε στην τάδε οδό στο SLUMDOG MILLIONAIRE.

Όλα αυτά μόνο από φέτος...