Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Au hasard Balthazar (Στην τύχη ο Μπαλτάζαρ)

Το απόλυτο σινεμά του Robert Bresson. Ποιος άλλος θα διάλεγε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ταινίας σε έναν γάιδαρο; Μέσα από τη φαινομενικά απλή ιστορία του γαϊδάρου με το όνομα Μπαλτάζαρ, ο Μπρεσόν δημιουργεί άλλη μια μινιμαλιστική και ίσως την καλύτερη ταινία του. Μέρες που είναι, μπορείτε να τη δείτε ως μια άλλη εκδοχή των Παθών. Κι αυτό επειδή η εκμετάλλευση και η βία έρχονται σε αντίθεση με την παροιμιώδη υπομονή και ταπεινότητα που εκφράζει το ζωντανό, αυτό που υπηρέτησε και υπηρετεί ανέκαθεν τον άνθρωπο. Όπως σημειώνει ο Γκοντάρ, η ταινία Στην τύχη ο Μπαλτάζαρ είναι ένα ντοκουμέντο για τον κόσμο και για το Κακό μέσα στον κόσμο.

3 σχόλια:

Mike είπε...

Το μινιμαλιστικο και εντυπωσιακο μεσα στην απλοτητα του σινεμα του Μπρεσον με ενθουσιαζει, ετσι ο Γαλλος εχει θεση σε ενα Top10 αγαπημενων μου σκηνοθετων!
Πολυ ωραια προταση zisi για τις μερες του Πασχα, καθως οπως σωστα λες, η βια και εκμεταλλευση που βιωνει το συμπαθες τετραποδο θυμιζoυν εντονα τα Παθη του Χριστου.

Καλη Ανασταση και Καλο Πασχα φιλε μου!

academy είπε...

Συγκλονιστικά συναισθηματικό σινεμά.Μπράβο που το θυμήθηκες΄.Τα ζώα βρίσκονται στο έλεος των ανθρώπων και αυτό θα πρέπει να αποτελεί μια δοκιμασία για τον κάθε άνθρωπο.

zisis είπε...

Καλή ανάσταση σε όλους!