Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Baran (Η βροχή)

Ιρανική ταινία παραγωγής 2001 από τον σκηνοθέτη Majid Majidi. Η ταινία Baran αποτελεί μια από τις λίγες που έχω δει από την περσική χώρα. Σε πρώτο επίπεδο αφορά την περίεργη σχέση δύο νεαρών εργατών σε ένα εργοτάξιο πολυκατοικίας· ο ένας, Ιρανός, ετοιμάζει το φαγητό και το τσάι των εργατών και ο άλλος είναι ένας νεοφερμένος Αφγανός αλλά μικροκαμωμένος και ανήμπορος να ανεβάσει τα σακιά με τα τσιμέντα. Το αφεντικό θα τους αλλάξει θέσεις και ο πρώτος θα τα πάρει στο κρανίο και θα προσπαθεί να σαμποτάρει τον δεύτερο. Μόνο που σε ανύποπτη στιγμή ο πρώτος θα δει ότι ο Αφγανός είναι... γυναίκα! Αυτό θα τον ταρακουνήσει και θα κάνει να δει με άλλο μάτι τα πράματα. Σε δεύτερο επίπεδο παρακολουθούμε την εκμετάλλευση των λαθρομεταναστών, που την κοπάνησαν από το Αφγανιστάν λόγω του καθεστώτος Ταλιμπάν, και δουλεύουν σκληρά για λίγα φράγκα. Κάτι ανάλογο που συμβαίνει σε όλες τις «πολιτισμένες» χώρες. Συγκινητική ταινία, με λιτή γραφή και λίγους διαλόγους· μόνο εκεί που απαιτείται. Δείτε πόσο απλά μπορείς να δημιουργήσεις μια ταινία που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά. Ευκαιρία να παρατηρήσετε την καθημερινότητα σε έναν διαφορετικό πολιτισμό, που δεν απέχει και τόσο μακρυά, στην τελική.

3 σχόλια:

kioy είπε...

Τι σύμπτωση; ΕΠανεξέταζα αυτή την ταινία σήμερα στα πλαίσια της "εικοσάδας". Το είχα δει πριν 3 χρόνια και μου είχε σκορπίσει ρίγη. Ένας διαφορετικός κινηματογράφος. Μινιμαλισμός, σεναριακή εγκράτεια, δραματουργική λιτότητα!

Πολύ την χάρηκα αυτή την αναφορά!

Παρις είπε...

Γεια σας,
Είμαι ο Πάρις και θα ήθελα πολύ να δω αυτήν την ταινία .Επειδή δεν την έβρισκα σε videoclab μου την έδωσε ένας φίλος μου στα Αγγλικά .Έψαξα να βρω υποτίτλους αλά δεν είναι σωστοί .Μήπως μπορείτε εσείς να ανεβάσετε τους υποτίτλους άμα τους έχετε σωστούς;
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

zisis είπε...

Την έχω την ταινία σε DVD από εφημερίδα, φίλε Πάρι, και δεν μπόρεσα να αποσπάσω τους ελληνικούς υπότιτλους με δυο-τρία freeware προγράμματα που δοκίμασα. Στο παρακάτω λινκ, υπάρχουν οι υπότιτλοι στα αγγλικά (ο πρώτος είναι σίγουρα σωστός), αλλά μπορεί να χρειάζονται συγχρονισμό.
http://www.subtitleseeker.com/233841/Baran/Subtitles/English/