Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Key Witness

Η ταινία Key Witness ήταν μια παραγωγή της Columbia τη χρονιά του 1947 και... δεν έχει ούτε ένα γνωστό όνομα στους συντελεστές. Αποτελεί ένα συνηθισμένο b-movie της εποχής, το οποίο μέσα στα 65 μόλις λεπτά που διαρκεί, καταφέρνει και παρουσιάζει τόσες ανατροπές και αλλάζει την πλοκή του άλλες τόσες φορές, που άλλος θα μπορούσε να γυρίσει τρεις-τέσσερις ταινίες με όλα αυτά που συμβαίνουν. Κι αυτό είναι το κύριο μειονέκτημα του εργού, αλλάζει δηλαδή διάθεση και ύφος κάθε δέκα λεπτά. Και για τις ερμηνείες; Άσε καλύτερα.

Ξεκινάει με έναν μυστήριο τύπο που παθαίνει ατύχημα και προσπαθεί να ανακτήσει τη μνήμη του. Μέσω φλάσμπακ βλέπουμε ότι ήταν ένας απλός υπάλληλος εταιρείας που στο σπίτι του ασχολούνταν ερασιτεχνικά με περίεργες κατασκευές οικιακών gadgets. Ένα βράδυ θα κερδίσει στον ιππόδρομο λεφτά, θα μπλέξει με μία ξανθιά και τον πρώην της, αυτή θα σκοτωθεί από τον δεύτερο, αλλά θα κυνηγήσουν αυτόν ως ύποπτο φόνου. Θα κρυφτεί για μήνες και θα αλλάξει ταυτότητα, παίρνοντας τα στοιχεία ενός νεκρού και βάζοντας τα δικά του στη θέση του. Στο νοσοκομείο (επανερχόμαστε στο σημείο όπου ξεκίνησε η ταινία) τον βρίσκει ο πλούσιος πατέρας (του πεθαμένου) που είχε παρατήσει το γιο του όταν ήταν μωρό και θέλει τώρα να επανορθώσει! Ο πρωταγωνιστής μας υποδύεται με επιτυχία το νέο του ρόλο και ζει πλουσιοπάροχα. Όταν θα αρχίσει να βαριέται, θα ασχοληθεί με το παλιό του χόμπι. Και αφού πλέον έχει κεφάλαιο, θα τα κυκλοφορήσει μαζικά στο εμπόριο. Μόλις δει αυτά τα -πανομοιότυπα με τα ορίτζιναλ- gadgets ένας παλιός φίλος, θα πάει να ψάξει την προέλευσή τους επειδή υποπτεύεται ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Και δεν φτάσαμε ακόμα στο τέλος!

Γιατί έκατσα και τα έγραψα όλα αυτά; Κυρίως, για να θυμάμαι τι συμβαίνει σ'αυτό το έργο χωρίς να χρειαστεί να ασχοληθώ ξανά μαζί του. Μπορείτε να το δείτε μόνο ως σχόλιο του τι κάθονταν, έβλεπαν και έχαφταν τα αμερικανάκια εκείνη την εποχή: το αμερικανικό όνειρο και πώς να το πετύχεις! Είτε δουλεύεις πολύ και απλά επιβιώνεις, είτε ποντάρεις στο τζόγο! Κι αν μπλέξεις με περίεργες παρέες, απατήσεις τη γυναίκα σου ή μεθύσεις σε λάθος μέρος, μάλλον θα καταλήξεις στη φυλακή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: