Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Crime and Punishment

Δεν πίστευα ότι το πασίγνωστο και κλασικό βιβλίο του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι θα μπορούσε να κινηματογραφηθεί. Έλα όμως που ανακάλυψα το Έγκλημα και τιμωρία από τη χρονιά του 1935 με τον (συνήθως καρατερίστα) Peter Lorre στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρασκόλνικοφ. Μια «βαριά» ταινία, που ακολουθεί την πλοκή του βιβλίου, με υπερβολικές ερμηνείες, αλλά και μια προσπάθεια του σκηνοθέτη Josef von Sternberg να αναλύσει τον ψυχισμό του Ρασκόλνικοφ με έντονα κοντινά πλάνα. Γυρισμένη εξ ολοκλήρου σε στούντιο του Χόλιγουντ, το εγχείρημα ήταν δύσκολο εξ αρχής, κάτι το οποίο αργότερα ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι μετάνιωσε που το έκανε. Ο Lorre πάντως είναι πολύ καλός στο ρόλο του, ό,τι πρέπει για το ρόλο του μικροκαμωμένου και εύθραυστου ανθρωπάκου που λυγίζει κάτω από το βάρος της συνείδησής του, όπως επίσης ό,τι πρέπει είναι και ο πληθωρικός και ογκώδης Edward Arnold που υποδύεται τον αρχηγό της αστυνομίας.

1 σχόλιο:

Mike είπε...

Ταινιαρα φιλε zisi!
Απιστευτη αν αναλογιστει κανεις ποτε γυριστηκε. Μεσα στις 2-3 καλυτερες του Josef von Sternberg και μεσα στις κορυφαιες της δεκαετιας του '30.