Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Compulsion (Οι σύντροφοι του κακού)

Η ιστορία που συγκλόνισε την Αμερική το 1924 με το φόνο ενός 14-χρονου νεαρού από δύο εικοσάχρονα παιδιά, τους Λίοπολντ και Λεμπ όπως έμειναν γνωστοί, αποτέλεσε υλικό για έμπνευση για αρκετούς δημιουργούς. Βασισμένη σ'αυτή την υπόθεση ανήκει και η ταινία Η θηλειά του Χίτσκοκ που κυκλοφόρησε το 1948. Πιο κοντά όμως στην πραγματική ιστορία αποτέλεσε το βιβλίο του συγγραφέα Meyer Levin, ο οποίος απλώς άλλαξε τα ονόματα αλλά κράτησε όλα τα υπόλοιπα και έγινε ταινία το 1959 με τον ίδιο τίτλο, Compulsion.

Στο πρώτο μισό βλέπουμε την περίεργη σχέση των δύο νεαρών (έναν εκ των οποίων υποδύεται ο νεαρός Dean Stockwell, βραβευμένος και στις Κάννες για την ερμηνεία του), το σχέδιο δράσης τους, τη σχέση τους με τους γονείς, τις γυναίκες και την ψυχολογική τους διακύμανση. Στο δεύτερο μισό αναλαμβάνει δράση ο Orson Welles ως ο δικηγόρος υπεράσπισης, ο οποίος θα προσπαθήσει να μετατρέψει τη θανατική καταδίκη σε ισόβια. Ειδικά, ο λόγος που βγάζει στο κλείσιμο της αγόρευσής του είναι απλά εκπληκτικός. Βασίστηκε σχεδόν κατά γράμμα στον πραγματικό λόγο και είναι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια μονόλογος που αποτυπώθηκε στην κινηματογραφική ιστορία. Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια για να σας πείσω να αναζητήσετε και να δείτε, ίσως, την καλύτερη ταινία του σκηνοθέτη Richard Fleischer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: