Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Wild Boys of the Road


Ο William Wellman παρουσιάζει το 1933 ακόμη μία σκληρή ταινία επηρεασμένη από το κραχ του '29 και την οικονομική κρίση. Δύο παιδικοί φίλοι βλέπουν τους γονείς τους να χάνουν τη δουλειά τους, να πιέζονται οικονομικά για να τα βγάλουν πέρα και έτσι αποφασίζουν να το σκάσουν απ' τα σπίτια τους για να τους αφήσουν με ένα στόμα λιγότερο να ταΐσουν και αυτοί να βρουν κάποια δουλειά σε άλλη πόλη. Στην πορεία θα βρουν και άλλα παιδιά που το σκάσανε, άλλα που έμειναν ορφανά και όλοι μαζί θα τριγυρνάνε από πόλη σε πόλη. Αυτοί είναι οι Wild Boys of the Road, μια μεγάλη ομάδα παιδιών που έχουν να αντιμετωπίσουν τις αρχές, την πείνα και ένα αβέβαιο μέλλον, ζουν σε αυτοσχέδιες παραγκούπολεις και ζητιανεύουν για ένα κομμάτι ψωμί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ρεαλιστικής, σκληρής ταινίας βγαλμένης μέσα από τα στούντιο του Χόλιγουντ. Και αυτό επειδή δεν είχε ακόμα εφαρμοστεί ο Κώδικας Χέιζ και οι παραγωγοί και σκηνοθέτες παρουσίαζαν ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή χωρίς να φοβούνται να δείξουν την ωμή πραγματικότητα, την απαισιοδοξία και τη μιζέρια, καθώς αυτό ήταν το αμερικανικό κοινωνικό πρόσωπο της εποχής. Μετά ήρθαν οι συντηρητικοί και οι «χριστιανοί» και βάλανε την ταφόπλακα με το όνομα λογοκρισία πάνω στο Χόλιγουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: