Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Track of the Cat


Εφτά χρόνια μετά το Pursued, οι Mitchum και Wright ξανασυνεργάζονται. Η ταινία λέγεται Track of the Cat, σκηνοθετήθηκε από τον William A. Wellman και πρόκειται για ένα... διαφορετικό γουέστερν. Θα μπορούσαμε να πούμε καλύτερα ότι είναι ένα οικογενειακό δράμα τοποθετημένο στην Άγρια Δύση του 19ου αιώνα. Η γάτα του τίτλου είναι ένα λιοντάρι του βουνού που κατασπαράζει το κοπάδι της οικογένειας. Η εξόντωσή του γίνεται εμμονή στον Mitchum. Μαζί με το μεγάλο του αδελφό φεύγουν για το κυνήγι στα χιονισμένα και δύσβατα βουνά. Στο σπίτι μένουν ο αλκοολικός πατέρας, η καταπιεστική μάνα, η γεροντοκόρη αδερφή, ο μικρότερος και ντροπαλός αδερφός με την μέλλουσα αρραβωνιαστικιά του και ο ινδιάνος βοηθός τους. Τόσα πολλά άτομα σε ένα σπίτι δεν γίνεται, κάποια στιγμή θα έρθουν σε κόντρα. Και το τεταμένο κλίμα θα οδηγήσει στην έκρηξη, θα εκστομίσουν πικρές αλήθειες και τα σκάγια θα «χτυπήσουν» όλους. Και τα χειρότερα έπονται...

Το σενάριο της ταινίας επιμελήθηκε ο ελληνικο-αρμενιακής καταγωγής Άλμπερτ Μπεζερίδης, γνωστός στο Χόλιγουντ ως Μπαζ, από ένα βιβλίο κάποιου Walter Van Tilburg Clark. Το αρνητικό στοιχείο στο έργο είναι ότι ο Μίτσαμ φεύγει πολύ νωρίς από το σπίτι και η ταινία είναι χωρισμένη σε δύο άνισα κομμάτια, στην οικογενιακή διαμάχη από τη μία και, απ'την άλλη, στην αναζήτηση της γάτας στο χιονισμένο τοπίο από το Μίτσαμ, μονολογώντας -ή καλύτερα πετώντας- διάσπαρτες ατάκες για να καταλαβαίνει ο θεατής τι πράττει και τι σκέφτεται ο ήρωας. Από τον Γουέλμαν περιμέναμε περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: