Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Οι περιπέτειες του Wallace και του Gromit

Ο Wallace είναι ο εφευρέτης που καταπιάνεται με διάφορες δουλειές. Αγαπάει μανιωδώς το τυρί, μιλάει ακατάπαυστα χρησιμποποιώντας απίστευτα λογοπαίγνια και έχει έναν πιστό φίλο, το σκύλο που ακούει στο όνομα Gromit. Ο Gromit είναι ο λίγο πιο έξυπνος της παρέας και σώζει πάντα τον κύριό του από όλα τα προβλήματα. Είναι οι χαρακτήρες που δημιούργησε με πηλό και πλαστελήνη ο βρετανός Nick Park χρησιμοποιώντας την stop-motion τεχνική. Οι περισσότεροι τους γνωρίσαμε από την βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους The Curse of the Were-Rabbit. Και με την κυκλοφορία της νέας μικρού μήκους ταινίας A Matter of Loaf and Death είπαμε να ψάξουμε και να δούμε όλες τις προηγούμενες δουλειές τους: συνολικά 4 μικρού μήκους και 1 μεγάλου, όπως αναφέραμε.

Το 1989 κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία με τίτλο A Grand Day Out. Ο κύριος Nick Park μάς σύστησε τους δύο βασικούς χαρακτήρες και μάς έδειξε το τεχνολογικά αυτοματοποιημένο σπίτι τους. Σκέφτονται πώς να περάσουν τις διακοπές τους και αποφασίζουν (έτσι απλά) να πάνε στο φεγγάρι, επειδή όλοι ξέρουν ότι το φεγγάρι είναι φτιαγμένο από τυρί! Ο Wallace κατεβαίνει στο υπόγειο και... σχεδιάζει έναν πύραυλο και ακολουθεί μία κατασκευαστική σκηνή που βλέπουμε για πρώτη και τελευταία φορά. Στα επόμενα έργα όλα τα μηχανήματα θα είναι έτοιμα φτιαγμένα. Αρκετά απλοϊκό το σενάριο της πρώτης ταινίας, σε βαθμό να πούμε ότι είναι ίσως η πιο παιδική ταινία της σειράς. Παρόλο αυτά, ήταν υποψήφια για όσκαρ καλύτερου animation μικρού μήκους και έχασε από το Creature Comforts που ήταν επίσης του Nick Park.

Το 1993 ακολουθεί η πρώτη συνέχεια με τίτλο The Wrong Trousers. Ο δημιουργός βρίσκει επιτέλους το ύφος που θέλει να προσδώσει στην ταινία του. Με καλύτερο και πιο προσεγμένο σενάριο, με μπόλικες χιτσκοκικές πινελιές και μία ατμόσφαιρα μυστηρίου, η ταινία έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει μπόλικη δράση που κορυφώνεται στο τέλος με την εκπληκτική σεκάνς του τρένου. Η διάρκεια της ταινίας φτάνει τα 30 λεπτά, δέκα περισσότερα από την προηγούμενη ταινία, τα οποία είναι υπεραρκετά ώστε να αναπτύξει καλύτερα ο Park την πλοκή του έργου. Ένα έργο που ενσωματώνει πετυχημένα παρωδίες από άλλες ταινίες. Η κίνηση των χαρακτήρων είναι πολύ βελτιωμένη και μετά από όλα αυτά ήταν αναμενόμενο να κερδίσει το όσκαρ καλύτερου animation μικρού μήκους.

Δύο χρόνια μετά, κυκλοφορεί το τρίτο έργο της σειράς, το A CLose Shave. Οι δύο ήρωές μας ασχολούνται με το βάψιμο τζαμιών και παραθύρων. Ο Wallace θα γνωρίσει μια όμορφη κυρία, ιδιοκτήτρια ενός μαγαζιού με μάλλινα προϊόντα, και θα «δαγκώσει τη λαμαρίνα». Αυτή η κυρία έχει έναν τεράστιο σκύλο που δεν τα πάει καλά με τον Gromit. Επιπρόσθετα, κάποιος έχει κατακλέψει τα πρόβατα της περιοχής, δεν υπάρχει μαλλί ούτε για δείγμα, όλα τα σχετικά μαγαζιά φυτοζωούν, εκτός από ένα. Και ενώ ο ένας θα σαχλαμαρίζει με την κυρία, ο τετράποδος φίλος μας θα ανακαλύψει τις βρώμικες δουλειές του μεγάλου σκύλου, που είναι λιγάκι αφύσικα δυνατός! Στο ίδιο στυλ με την προηγούμενη, η ταινία έχει λίγο μυστήριο στην αρχή και πολύ δράση κατά το τέλος. Τώρα, αν σας θυμίσει κάτι από Εξολοθρευτή, δεν έχετε πέσει και πολύ έξω.

20 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία, 13 χρόνια μετά το τελευταίο μικρού μήκους και 3 από την οσκαρική μεγάλου μήκους (Curse of the Were-Rabbit), ο Wallace και ο Gromit επιστρέφουν με νέα περιπέτεια. Ο τίτλος είναι A Matter of Loaf and Death (χμ, λίγο Powell/Preminger μου θυμίζει αυτό), οι φίλοι μας δουλεύουν ως αρτοποιοί, ο Wallace ερωτεύεται μια πρώην διάσημη ηθοποιό που διαφήμιζε μπισκότα και ο Gromit προσπαθεί να λύσει το μυστήριο από τις δολοφονίες 12 φουρνάρηδων. Μήπως ο Wallace είναι ο 13ος; Το ίδιο μοτίβο με τα προηγούμενα έργα βρίσκεται και δω, αλλά σίγουρα δεν το βαριέσαι και χαίρεσαι τις περιπέτειες τους σαν μικρό παιδί. Η τεχνική του Park, η εικόνα και η ποιότητα της ταινίας έχει φτάσει πλέον σε εκπληκτικά επίπεδα.

Επίσημη ιστοσελίδα: www.wallaceandgromit.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: