Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Things Change (Η μαφία και ο λούστρος)

Φτωχούλης υποδυματοποιός (Don Ameche) που μοιάζει φυσιογνωμικά με έναν γνωστό γκάνγκστερ δέχεται πρόταση από τη μαφία να μπει στη φυλακή για λίγο καιρό στη θέση του γκάνγκστερ, με αντάλλαγμα μια καλή αποζημίωση όταν βγει. Θα κάτσει σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να περάσει το σαββατοκύριακο με τον Joe Mantegna να τον φυλάει. Ο δεύτερος έχει την τάση να μην υπακούει ακριβώς στις εντολές των ανωτέρων του, και επειδή βαριέται αλλά και επειδή θέλει να αποζημιώσει με τον τρόπο του τον Ameche, θα τον πάρει κα θα ταξιδέψουν μαζί σε γνωστό χειμερινό θέρετρο για να περάσουν χλιδάτα το σαββατοκύριακο, με τα λεφτά της μαφίας. Οι παρεξηγήσεις όμως θα είναι ατελείωτες, σε βαθμό να φτάσουν καλεσμένοι σε μεγαλομαφιόζο της περιοχής.

Τα πράγματα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, εξ ου και ο τίτλος Things Change. Η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του David Mamet έχει πάλι για συμπρωταγωνιστές τους συνήθεις ηθοποιούς στα έργα του όπως οι Mike Nussbaum, William H. Macy και J.T. Walsh. Με την πρώτη ματιά, είναι μία κωμική ταινία γύρω από τον κόσμο των μαφιόζων. Στο επίκεντρο όμως βλέπουμε τη διαφορά μεταξύ της νεανικής επιπολαιότητας και της ώριμης αποφασιστικότητας, το χάσμα γενεών των δύο πρωταγωνιστών, και τη δημιουργία μίας αναπάντεχης φιλίας μεταξύ δύο διαφορετικών τύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: