Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

I'm All Right Jack (Σκάνδαλα γυμνιστών)

Ο αγαθός και σεμνότυφος Ian Carmichael ψάχνει για δουλειά στη βιομηχανία και καταλήγει σε μία εταιρεία κατασκευής όπλων. Μπλέκει με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι έχουν για αρχηγό τον Peter Sellers, και καταλήγει να είναι η πέτρα του σκανδάλου στη μεγάλη απεργία των εργαζομένων. Πανέξυπνη κωμωδία των αδερφών John και Roy Boulting, οι οποίοι σατιρίζουν τον κόσμο της εργασίας, τους συνδικαλιστές, τους εργάτες αλλά και τα αφεντικά και τα διαπλεκόμενα σχέδια τους. Όλα τα γεγονότα στο I'm All Right, Jack θα μπορούσαν να συμβαίνουν ακόμα και σήμερα σε αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες, ειδικότερα του δημοσίου. Ή μήπως όντως συμβαίνουν; Εντελώς άκυρος ο ελληνικός τίτλος (Σκάνδαλα γυμνιστών), μιας και ο πατέρας του πρωταγωνιστή έχει θέρετρο γυμνιστών και εμφανίζεται στην αρχή και το τέλος του έργου για 2-3 λεπτά μόνο. Στο έργο συμμετέχουν ακόμη οι Richard Attenborough, Dennis Price και Terry-Thomas. Βραβείο καλύτερου ηθοποιού (για τον Sellers) και καλύτερου σεναρίου στα βραβεία Bafta εκείνης της χρονιάς. Η ταινία είναι η συνέχεια του Private’s Progress του '56 (πάλι του John Boulting) με τους ίδιους πρωταγωνιστές (εκτός του Sellers) που σατίριζε το στρατό. Άσχετο: ο ένας αδερφός, ο Roy Boulting, παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία τη Hayley Mills (κόρη του γνωστού ηθοποιού John Mills). Ο καρπός του γάμου τους ήταν ο Crispian Mills, ο τραγουδιστής των Kula Shaker.

3 σχόλια:

argiris-cinefil είπε...

Μα τι πανέξνυπνη κωμωδία. Απολαυστικότατη από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

4/5: Πολύ καλή

zisis είπε...

Αν πω "δεν βγαίνουν πια ταινίες όπως παλιά", θα ακουστώ αρχαϊκός/γραφικός;
;-)

argiris-cinefil είπε...

Όχι βέβαια. Δυστυχώς οι έξυπνες κωμωδίες είναι πολύ σπάνιες στις μέρες μας.
Πραγματικά οι παλιές βρετανικές κωμωδίες (και ειδικά των Ealings στούντιο) με το ιδιαίτερο, καυστικό, σαρδόνιο, κυνικό, κατάμαυρο χιούμορ και με έντονα τα στοιχεία πολιτικού, κοινωνικού, οικονομικού περιεχομένου παραμένουν αθάνατες, διαχρονικές και επίκαιρες.