Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Diner (Μια απίθανη τρελοπαρέα)

Μια παρέα φίλων στα 20 τους στη Βαλτιμόρη του 1959, μέρες Χριστουγέννων, ετοιμάζεται για το γάμο του ενός από την παρέα. Μια παρέα που μετά το γάμο ετοιμάζεται να σκορπίσει στις διάφορες γωνιές των ΗΠΑ για δουλειές ή σπουδές. Μόνο που, κατά βάθος, κανένας απ' αυτούς δε λέει να "ενηλικιωθεί". Ο ένας (Mickey Rourke) κυνηγάει γυναίκες και παίζει στοιχήματα, τα οποία θα τον βάλουν σε μπελάδες. Ο άλλος (Kevin Bacon) ζει από το οικογενειακό επίδομα, άεργος κατά βούληση. Ο τρίτος (Daniel Stern), φανατικός με τους δίσκους και τη μουσική, δεν φαίνεται να νιώθει καλά που παντρεύτηκε τόσο μικρός (με την Ellen Barkin). Ο άλλος (Tim Dally) που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη μαθαίνει ότι η φίλη του είναι έγκυος στο παιδί του. Και ο υποψήφιος γαμπρός (Steven Guttenberg) ετοιμάζει ένα κουίζ αθλητικού περιεχομένου για να εξετάσει τη μέλλουσα γυναίκα του και από το αποτέλεσμα θα κρίνει αν θα την παντρευτεί τελικά ή όχι!

Ένας χαρακτήρας στο έργο απαγγέλει μόνο ατάκες από την ταινία Sweet smell of success, όταν εμφανίζεται στο έργο. Μόνιμο στέκι της παρέας, όπως είναι και ο τίτλος του έργου, είναι το Diner, το κλασικό αμερικανικό εστιατόριο, με μπάρα, γρήγορο φαγητό και καφέδες. Ρεαλιστική καταγραφή των ανησυχιών μίας περασμένης γενιάς, θα λέγαμε ίδιες με αυτές που περνάνε όλες οι γενιές. Ίσως γι'αυτό και το έργο φαντάζει φρέσκο ακόμα και σήμερα. O Barry Levinson στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο συνεργάζεται με τη νέα γενιά των ηθοποιών, που θα άφηναν το στίγμα τους στα 80's (Bacon, Rourke, Gutenberg, Barkin) και κερδίζει μία υποψηφιότητα για όσκαρ σεναρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: