Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

The Million Pound Note

Πώς πιστεύετε ότι θα συμπεριφερόταν η «καλή» κοινωνία σε έναν άφραγκο και ρακένδυτο άνθρωπο; Θα του έριχναν ένα δεύτερο βλέμμα; Θα ασχολιόνταν μαζί του; Πώς θα συμπεριφερόταν ο κόσμος στο ίδιο άτομο αν ήξεραν ότι έχει ένα εκατομμύριο λίρες; Αυτό είναι το απλό θέμα της ταινίας The Million Pound Note του Ronald Neame που βασίστηκε στο ομότιτλο διηγηματάκι του μεγάλου Μαρκ Τουέιν. Πώς αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων μπροστά στο χρήμα. Ο Gregory Peck είναι ο ίδιος άνθρωπος πριν και μετά αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία στον απλό κόσμο, για τον οποίο μετράει μόνο η δύναμη του χρήματος και το «κύρος» που αυτό αποπνέει! Χαριτωμένη κωμική αγγλική παραγωγή του 1954 που θα παραμένει επίκαιρη όσο το χρήμα εξουσιάζει τον κόσμο, δηλ. για πολύ καιρό ακόμα.

Το ότι ο Peck δεν πολυπείθει στο ρόλο του φτωχού αμερικανού που βρέθηκε στο Λονδίνο μπορούμε να το προσπεράσουμε. Το θέμα του στοιχήματος που βάζουν δύο ηλικιωμένοι ώστε να κάνουν έναν φτωχό πλούσιο για ένα μήνα, φυσικά και χρησιμοποιήθηκε στο Πολυθρόνα για δύο (με Έντι Μέρφι και Νταν Ακρόιντ). Άλλη ταινία όμως από κει και πέρα. Στα ελληνικά τιτλοφορήθηκε δύο φορές: «Κυνηγώντας το εκατομμύριο» και «Ένας φτωχός εκατομμυριούχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: