Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

The House on 92nd Street (Μίστερ Κρίστοφερ)

Άλλο ένα νουάρ έργο από το σκηνοθέτη Henry Hathaway που ασχολήθηκε αρκετά με το είδος τη δεκαετία του '40. Παρουσιάζει την έρευνα του FBI να ανακαλύψει το δίκτυο γερμανών κατασκόπων που μεταφέρει στη ναζιστική Γερμανία κρατικά μυστικά. Όλα γίνονται με τη βοήθεια διπλού πρακτόρου και όλα παρουσιάζονται στο έργο με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο, με πολλά εξωτερικά γυρίσματα, κινηματογράφιση σε αληθινές τοποθεσίες του FBI και χρήση αληθινών πρακτόρων στους μικρούς ρόλους. Στα αγγλικά ο τίτλος The House on 92nd Street αναφέρεται στο σπίτι που έχει στήσει το στρατηγείο της η ομάδα των γερμανών πρακτόρων ενώ ο Μίστερ Κρίστοφερ (του ελληνικού τίτλου) είναι το άγνωστο πρόσωπο που διοικεί την ομάδα και δεν τον γνωρίζει ούτε η ίδια η ομάδα. Η ταινία είναι γεμάτη με πατριωτικά μηνύματα, γραφικούς χαρακτήρες (ξεχωρίζει ο πολύς καλός καρατερίστας Lloyd Nolan στο ρόλο του διευθυντή του FBI), προβλέψιμη εξέλιξη και με μια voice-over αφήγηση που εξηγεί και αναλύει τα πάντα. Έχει όμως ενδιαφέρων να παρακολουθήσετε τις αναχρονιστικές τεχνικές και τα τρικ των κατασκόπων όπως επίσης και την εσωτερική λειτουργία του ίδιου του FBI με τους μυριάδες υπαλλήλους του.

1 σχόλιο:

argiris-cinefil είπε...

Αξιόλογο φιλμ νουάρ κυρίως λόγω των εξωτερικών γυρισμάτων του, κάτι που ενισχύει την ρεαλιστικότητά του. Διότι ως γνωστών ρεαλισμός και φιλμ νουάρ είναι κάτι σπάνιο στον κινηματογράφο.

3/5: Καλή