Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Nightmare Alley (Ο αγύρτης)

Ο κόσμος του φιλμ-νουάρ μέσα στα άδυτα των περιπλανώμενων καρναβαλιών. Ο πρωταγωνιστής μας ξεκινάει ως βοηθός σε μια μέντιουμ, μαθαίνει τα μυστικά της και τον «κώδικα» και, έχοντας έμφυτο ταλέντο στην εξαπάτηση, αποφασίζει να κατακτήσει τα μεγάλα σαλόνια. Θα συναντήσει μια ψυχολόγο και μαζί με τα μυστικά των πελατών της θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν μεγάλο κόσμο. Απ'τα αλώνια στα σαλόνια και πίσω πάλι, όμως. Σαν τον Ίκαρο, τόλμησε να πετάξει πιο ψηλά από ό,τι έπρεπε, έκαψε τα φτερά του και έπεσε πολύ άτσαλα. Η ζωή κύκλους κάνει και τελικά βρέθηκε πιο κάτω και απ'τον πάτο.

Ο μεγάλος τότε σταρ της Fox, ο Tyrone Power, αγόρασε ο ίδιος τα δικαιώματα του βιβλίου που έγραψε ο William Lindsay Gresham, θέλοντας να ξεφύγει από τους τυποποιημένους ρόλους που έπαιζε σε περιπέτειες και λοιπά εμπορικά φιλμ και θέλοντας να «τσαλακώσει» λίγο το προφίλ του. Η ταινία τελικά Nightmare Alley τον δικαιώνει και μπορούμε να πούμε ότι αξίζει να την ανακαλύψετε. Πολύ καλή σκηνοθεσία, με καλή ανάπτυξη της πλοκής και καλές ερμηνείες από το συνολικό καστ που πέραν του Power δεν περιείχε γνωστά ονόματα. Χωρίς να το περιμένω, εξεπλάγην και γω ευχάριστα από αυτή την... mentalist ταινία του '47.

Δεν υπάρχουν σχόλια: