Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Sometimes a Great Notion (Οι ατρόμητοι)

Το δεύτερο βιβλίο του Ken Kesey (διάσημος συγγραφέας για το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Στη φωλιά του κούκου») ασχολείται με μια οικογένεια υλοτόμων. Σε πρώτο πλάνο η κόντρα με τις απαιτήσεις του συνδικάτου, και η κόντρα με τις απεργειακές κινητοποιήσεις που ζητάνε καλύτερες αμοιβές. Η οικογενειακή επιχείρηση συνεχίζει (από εγωισμό; από υπεροπτισμό;) να δουλεύει γιατί μόνο αυτό ξέρει να κάνει. Σε δεύτερο πλάνο βλέπουμε την αποσύνθεση της πατριαρχικής οικογένειας, που έχει στην κορυφή τον Henry Fonda και τον παραμελισμό των γυναικείων χαρακτήρων, ιδιαίτερα αυτής που υποδύεται η Lee Remick, που όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, θα πάρει το μπογαλάκια της και δρόμο. Ο ερχομός του νεαρού πρώην χίπι Sarrazin, γιος του Φόντα από άλλη γυναίκα, θα είναι ο καταλύτης για να βγούνε στη φόρα πολλά κρυμμένα μυστικά της οικογένειας, τα οποία θα ταρακουνήσουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις. Τα τραγικά συμβάντα απλά θα οδηγήσουν το έργο προς την τελική ευθεία, όπου εκεί (στο τέλος) τα δύο ετεροθαλή αδέρφια θα βρουν σημείο ταύτισης.

Εκπληκτικά πλάνα της άγριας φύσης από ελικόπτερο, γνωριμία με το επάγγελμα των ξυλοκόπων (δείτε και το Come and Get It των Hawks/Wyler) επίκαιρο θέμα (επιχείρηση που κατατρώει τη φύση, απεργοί και απεργοσπάστες), προσεγμένες ερμηνείες. Το Sometimes a Great Notion είναι η δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Paul Newman, στο οποίο πρωταγωνιστεί μαζί με τους Henry Fonda, Lee Remick, Michael Sarrazin και Richard Jaeckel. Ο τελευταίος κέρδισε υποψηφιότητα β' ανδρικού ρόλου όπως και ο Henry Mancini στην κατηγορία του τραγουδιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: