Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Tanin no kao (Το πρόσωπο ενός άλλου)

Ο πρωταγωνιστής μας έχει καμμένο πρόσωπο και κυκλοφορεί συνέχεια φορώντας γάζες. Αυτή του η αμφίεση τον έχει αποξενώσει από όλον τον κόσμο, ακόμα κι απ'τη γυναίκα του. Όταν βρει ένα γιατρό που θα του υποσχεθεί να του «φτιάξει» ένα νέο πρόσωπο, θα αλλάξει άρδην η ζωή του. Κι αυτό επειδή δεν θα μπορέσει να επανορθώσει τη δικιά του φάτσα, αλλά θα αποκτήσει Το πρόσωπο ενός άλλου. Θα ξαναγεννηθεί, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση, θα γίνει ένας ξένος μέσα στον κόσμο, ένας αόρατος ανάμεσα στους γνωστούς του. Στο τέλος θα βάλει σκοπό να αποπλανήσει την ίδια του τη γυναίκα.

Η ταινία του Hiroshi Teshigahara παραγωγής 1966 δεν είναι καμιά απλή ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στα ζητήματα ηθικής που ανακύπτουν και γι'αυτό βάζει το γιατρό να παρακολουθεί τον «ασθενή» και να τον «ανακρίνει». Προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα για τη μοναξιά, για το ρόλο της ταυτότητας στις σχέσεις των ανθρώπων, για τη σχέση εξωτερικής και εσωτερικής ομορφιάς. Μια καταπληκτική ταινία αποκλειστικά όμως για σινεφίλ κοινό.

8 σχόλια:

kioy είπε...

Σπουδαάι ταινία, σπουδαίου δημιουργού, που με τον Kobo Abe έκαναν σπουδαία πράγματα...

Simply Burgman είπε...

Πρόσφατα την είδα,πραγματικά σπουδαία! Θέλω οπωσδήποτε να διαβάσω Κόμο Άμπε,αλλά δεν νομίζω να υπάρχει στα ελληνικά!!

zisis είπε...

Όποιος ξέρει που μπορούμε να βρούμε τα βιβλία, ας αφήσει κάποιο επιπλέον σχόλιο...

King Ink είπε...

Επειδή μου γεννήσατε την απορία αν όντως έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (σε περίπτωση που δεν το ψάξατε) είδα ότι κυκλοφορεί π.χ. στο online βιβλιοπωλείο perizitito το:
Η γυναίκα της άμμου
Μυθιστόρημα
Suna no onna
Συγγραφέας: Abe Kobo
Μεταφραστής: Παπαλεξανδρόπουλος Στέλιος (τον χαρακτηρίζουν και σαν Ιαπωνολόγο... ωραίο επάγγελμα)
Εκδότης: Άγρα
ISBN: 978-960-325-548-2
Έτος έκδοσης: 2004

Με βάζεις σε μεγάλο πειρασμό τώρα

zisis είπε...

Και γω μόνο αυτό βρήκα στα ελληνικά, το "Γυναίκα της άμμου". Ναι 'σαι καλά, King Ink, για την ενημέρωση!

Ανώνυμος είπε...

Zizi καταρχάς συγχαρητήρια για το blog σου.
Πρόκειται όντως για μια ιδιόμορφη ταινία επιστημονικής φαντασίας που θέτει πολύ ενδιαφέρονται ηθικά διλλήματα τα οποία αφορούν κυρίως την σκοτεινή πλευρά του ανθρωπίνου νου. Εξαιρετική η σκηνοθεσία του Hiroshi Teshigahara όπου γενικά οι ρυθμοί της ταινία είναι αργοί αλλά επιβλητικοί. Όπως και να το κάνουμε έχει μια παράξενη γοητεία αυτή η ταινία. Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα μου θύμισε το "Time" του Ki-duk Kim.
Πάντως αυτός ο, δυστυχώς άγνωστος, σκηνοθέτης με τις τρεις πρώτες του ταινίες άφησε μια σπουδαία κληρονομιά στο κινηματογράφο. Ειδικά με τις δύο πρώτες του, τα αριστουργηματικά "Ο λάκκος - Otoshiana" και το "Γυναίκα στους αμμόλοφους - Suna no onna" έπαθα πλάκα, τα οποία και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην κινηματογραφική μου μνήμη.

3,5: Καλή (+)

0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

zisis είπε...

Φίλε Αργύρη, να πω ότι δεν έχω δει τα δύο πρώτα έργα που αναφέρεις. Θα πρέπει να τα ψάξω άμεσα. Να 'σαι καλά και ευχαριστώ που πέρασες από εδώ.

CineNaupigos είπε...

Απλώς αριστούργημα. Δεν ξέω γιατί το αγάπησα τόσο πολύ. Ίσως επειδή είναι η ωραιότερη σπουδή πάνω στην σχετικότητα της ταυτότητας. Αριστουργηματική και η παράπλευρη άσχετη ιστορία με την κοπελίτσα.