Ή, για να το περιγράψουμε και διαφορετικά, αν παίζεις με τη φωτιά στο τέλος θα καείς!
Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015
Ex Machina
Ή, για να το περιγράψουμε και διαφορετικά, αν παίζεις με τη φωτιά στο τέλος θα καείς!
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015
Along the Great Divide (Δρόμος γεμάτος αίμα)
Τάδε έφη zisis at 17:59 0 γνώμες
Labels: 1951, Kirk Douglas, Raoul Walsh, Virginia Mayo, Walter Brennan, western
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015
Pitfall (Ματωμένο ρομάντζο)
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1948, Andre de Toth, Dick Powell, film-noir, Lizabeth Scott
Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015
A Taste of Honey (Γεύση από μέλι)
Τάδε έφη zisis at 15:12 1 γνώμες
Labels: 1961, Tony Richardson, UK
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015
The Electric Horseman (Ηλεκτρικός καβαλάρης)
Στο πρώτο μισό του The Electric Horseman, ο Sydney Pollack παρακολουθεί τον καουμπόι μέσα σε κόσμο, αυτοκίνητα, εκδηλώσεις, φώτα. Στο δεύτερο μισό, παρακολουθούμε το μεγαλείο της Αμερικανικής ενδοχώρας. Ο καουμπόι μόνος με το άλογο και τη δημοσιογράφο, να διασχίζουν βουνά και λαγκάδια για να φθάσουν στον τελικό τους προορισμό. Μία ταινία για την στυγνή δύναμη της τηλεόρασης, για τη στυγνότητα των καπιταλιστικών εταιριών, για την ελευθερία. Πολύ καλή η χημεία του πρωταγωνιστικού ζευγαριού και πετυχημένη η σκιαγράφιση του χαρακτήρα του καβαλάρη. Το κυνηγητό του καβαλάρη με τα αυτοκίνητα μας θύμισε λίγο από το Lonely Are the Brave. Η Fonda έπαιξε σε άλλη μία ταινία με τη λέξη "horseman" ένα χρόνο πριν από αυτή την κυκλοφορία, το Comes a Horseman. Αποτελεί επίσης την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του country τραγουδοποιού Willie Nelson (που τραγούδησε και κάποια τραγούδια στην ταινία).
Τάδε έφη zisis at 20:26 0 γνώμες
Labels: 1979, Jane Fonda, Robert Redford, Sydney Pollack
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015
The Search (Παιδιά χωρίς όνομα)
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1948, Fred Zinnemann, Montgomery Clift
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015
M (Ο δράκος του Λονδίνου)
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1951, Joseph Losey
Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015
The Charge of the Light Brigade
Η ιστορία της ταινίας που παρακολουθούμε πάντως επικεντρώνεται στο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον Errol Flynn, την αρραβωνιαστικιά του Olivia de Haviland και τον αδερφό του Flynn (κάποιον σχετικά άσημο Patrick Knowles), και το δράμα περιπλέκεται από τις εξελίξεις και το περιβάλλον στο οποίο διαδραματίζεται. Το οποίο περιβάλλον είναι η Ινδία και η επανάσταση του 1857. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ταινία βασίστηκε πάνω στην ιστορία της σφαγής του Cawnpore και μόνο στο τέλος παρουσιάζεται η μάχη στο Balaklava. Επειδή όμως υπήρχε χρονολογική ανακρίβεια με τα δύο συμβάντα, οι του Χόλιγουντ επέλεξαν να αλλάξουν ονομασία στο Cawnpore και το μετονόμασαν στο φανταστικό Chukoti. Η βία που παρουσιάζεται στο έργο είναι αρκετά... light και γραφικά απλοϊκή για τα δεδομένα του σύγχρονου θεατή αλλά και για την λογοκρισία της εποχής του 1936, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της αποτροπιαστικής σφαγής που έλαβε χώρα στο Cawnpore από τους Ινδούς. Και φυσικά, στη συνέχεια, τα αντίποινα των Βρετανών ήταν εντελώς εκδικητικά και ομοίως αποτροπιαστικά.
Μετά αναρωτιέσαι αν έχει αλλάξει τίποτα στον κόσμο μας εδώ και χιλιάδες χρόνια: οι μεγάλεις δυνάμεις επεμβαίνουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι προστριβές οδηγούν σε αιματοχυσίες και εν έτη 2015 η τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι επιβεβαιώνει την απορία μου· τίποτα δεν έχει αλλάξει σ'αυτόν τον κόσμο.
Κατά τ'άλλα, το έργο είναι άλλη μία δημιουργία του κλασικού Χόλιγουντ με σκηνοθέτη τον Michael Curtiz (της Καζαμπλάνκας και άλλων τετρακοσίων έργων!), με εμφάνιση των στίχων του ποιήματος πάνω στην οθόνη κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης (σαν ταινία του βωβού) και με πλήθος από κουστούμια, σκηνικά, κομπάρσων και αλόγων. Σημειώστε ότι (αντιγράφω από wikipedia) στην τελική σκηνή, χρησιμοποιήθηκε ως είθισται σύρμα για να ανατρέπονται τα άλογα αλλά χρειάστηκε να θανατωθούν 25 από τα 125. Μετά από αυτό το συμβάν, το αμερικανικό Κονγκρέσο θέσπισε νόμο για την προστασία των ζώων στα γυρίσματα ταινιών και φυσικά απαγορεύτηκε η χρήση των συρμάτων.
Τάδε έφη zisis at 23:05 0 γνώμες
Labels: 1936, David Niven, Errol Flynn, Michael Curtiz, Olivia De Havilland
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015
Sylvia Scarlett
Υ.Γ. Οι άλλες τρεις -και πολύ καλύτερες- συνεργασίες, κατά χρονολογική σειρά: Holiday το 1938, το Bringing Up Baby το 1939 και το The Philadelphia Story το 1940.
Τάδε έφη zisis at 09:09 0 γνώμες
Labels: 1935, Cary Grant, Edmund Gwenn, George Cukor, Katharine Hepburn
Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015
A Canterbury Tale
Το δίδυμο των Powell και Pressburger υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή του A Canterbury Tale, άλλης μίας κορυφαίας ταινίας φιαγμένη μέσα στον πολέμο χωρίς καμία σκηνή μάχης και πολέμου. Παράλληλα, παρατηρούμε και τη ζωή της αγγλικής υπαίθρου κατά τη διάρκεια του πολέμου. Και το δυναμικό μοντάζ που κάνει άλμα 600 χρόνων στην αρχή της ταινίας, από τον αετό του 14ου αιώνα στο αεροπλάνο του σήμερα, μας έφερε στο μυαλό το αντίστοιχο του Κιούμπρικ στην Οδύσσεια του διαστήματος (από το κόκκαλο-όπλο στο διαστημόπλοιο).
Τάδε έφη zisis at 19:35 0 γνώμες
Labels: 1944, Emeric Pressburger, Michael Powell, UK
Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015
Wagon Master (Τραγικό καραβάνι)
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015
Altered States (Ανεξέλεγκτες καταστάσεις)
Ο ιδιαίτερος σκηνοθέτης Ken Russell παρουσιάζει το 1980 το Altered States και μας στέλνει αδιάβαστους. Σουρεαλιστικές, ψυχεδελικές σεκάνς με χρήση ειδικών εφέ, επηρεασμένος τα μάλλα από την Οδύσσεια του Κιούμπρικ, δημιουργώντας ένα καλτ έργο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταινίας για λίγους. Παρθενική εμφάνιση του William Hurt στον κινηματογράφο, όπως επίσης και της μικρής (τότε) Drew Barrymore (στο ρόλο της κόρης του). Επιπλέον διάβασμα για το έργο στον cinetenta.
Τάδε έφη zisis at 10:23 0 γνώμες
Labels: 1980, Ken Russell, William Hurt
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015
Local Hero (Ο ήρωάς μας)
Η επαφή του Αμερικανού με τους ανθρώπους και τη ζωή στο σκοτσέζικο ψαροχώρι είναι που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο Local Hero. Ο επεκτατισμός και η δύναμη των πολυεθνικών εταιριών παρουσιάζεται χωρίς εξάρσεις και φανφαρισμούς. Ο σκηνοθέτης Bill Forsyth εστιάζει στους ηθοποιούς και τους διαλόγους, παρατηρώντας τους διακριτικά. Σημειώστε το ότι κέρδισε και το Bafta καλύτερης σκηνοθεσίας. Τέλος, ήταν το πρώτο έργο στο οποίο έγραψε μουσική ο Mark Knopfler, ο τραγουδιστής/κιθαρίστας των Dire Straits.
Τάδε έφη zisis at 20:00 0 γνώμες
Labels: 1983, Burt Lancaster, UK
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015
Hue and Cry
Τάδε έφη zisis at 22:43 0 γνώμες
Labels: 1947, Charles Crichton, Ealing studios, UK
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015
Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015
Diner (Μια απίθανη τρελοπαρέα)
Ένας χαρακτήρας στο έργο απαγγέλει μόνο ατάκες από την ταινία Sweet smell of success, όταν εμφανίζεται στο έργο. Μόνιμο στέκι της παρέας, όπως είναι και ο τίτλος του έργου, είναι το Diner, το κλασικό αμερικανικό εστιατόριο, με μπάρα, γρήγορο φαγητό και καφέδες. Ρεαλιστική καταγραφή των ανησυχιών μίας περασμένης γενιάς, θα λέγαμε ίδιες με αυτές που περνάνε όλες οι γενιές. Ίσως γι'αυτό και το έργο φαντάζει φρέσκο ακόμα και σήμερα. O Barry Levinson στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο συνεργάζεται με τη νέα γενιά των ηθοποιών, που θα άφηναν το στίγμα τους στα 80's (Bacon, Rourke, Gutenberg, Barkin) και κερδίζει μία υποψηφιότητα για όσκαρ σεναρίου.
Τάδε έφη zisis at 20:46 0 γνώμες
Labels: 1982, Barry Levinson, Kevin Bacon, Mickey Rourke
Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
Kakushi-toride no san-akunin (Μυστικό φρούριο/Hidden fortress)
O Akira Kurosawa μετά την εμπορική αποτυχία των δύο ταινιών της προηγούμενης χρονιάς (Ο θρόνος του αίματος και το Καταγώγι), επέλεξε να φτιάξει μία "απλή" ταινία που έχει τα πάντα: κωμικές πινελιές από τους διαλόγους και τις παγαποντιές των δύο χωρικών, περιπέτεια με σπαθιά, άλογα και μονομαχίες από τον Toshiro Mifune και κριτική ματιά στο Καθήκον, την Τιμή και την Υποταγή. Όπως κάθε ταινία του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη, έτσι και το Μυστικό φρούριο έχει εκπληκτικά πλάνα και πανέμορφη φωτογραφία σε widescreen κάδρο. Ήταν εξάλλου η πρώτη ταινία με την τεχνολογία Tohoscope (από τα γιαπωνέζικα στούντιο Toho), αντίστοιχη του Cinemascope.
Ο γιαπωνέζικος τίτλος μεταφράζεται κανονικά «Οι τρεις κακοποιοί του μυστικού φρούριου». Κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 1958. Σημειώστε ότι αν παραλληρίσετε τους δύο χωρικούς με τον C3PO και τον R2D2 του Star Wars (συν μία πριγκίπισσα) τότε, ναι, η υπόθεση θυμίζει έντονα την ταινία του George Lucas.
Τάδε έφη zisis at 20:30 2 γνώμες
Labels: 1958, Akira Kurosawa, JPN, Toshiro Mifune
Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015
Sanshô dayû (Sansho the bailiff/Επιστάτης Σάνσο)
Τάδε έφη zisis at 21:32 0 γνώμες
Labels: 1954, JPN, Kenji Mizoguchi
Κυριακή 19 Ιουλίου 2015
The Reflecting Skin (Το διάφανο δέρμα)
Τάδε έφη zisis at 09:34 2 γνώμες
Labels: 1990, child-perspective
Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015
Incendies (Μέσα από τις φλόγες)
Υποψήφιο για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (την ίδια χρονιά με τον Κυνόδοντα του Λάνθιμου) η καναδέζικη παραγωγή του σπουδαίου Denis Villeneuve Incendies (βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Wajdi Mouawad) κέρδισε δεκάδες άλλα βραβεία. Και η «θλιμμένη» μουσική των Radiohead απλά κολλητική.
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 2010, Denis Villeneuve, FRA
Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015
Father Brown
Σκηνοθεσία από τον Robert Hamer σε άλλη μία συνεργασία με τον Alec Guinness. Ο τελευταίος είναι ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος για να δείτε την ταινία: ιερέας διαφορετικός από τους άλλους, με γνώσεις καράτε (μία σκηνή ίσως σας θυμήσει και τον Κλουζό) και αλάνθαστο ένστικτο στην ανεύρεση των ενόχων. Βασίστηκε στις ιστορίες του συγγραφέα G. K. Chesterton (περισσότερο στην ιστορία "The Blue Cross"), θεωρείται και ριμέικ της ομότιτλης αμερικανικής παραγωγής του 1934. Όπως αρκετές άλλες βρετανικές ταινίες, έτσι κι αυτή στην Αμερική είχε άλλο τίτλο: εκεί τιτλοφορήθηκε ως The Detective.
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1954, Alec Guinness, Peter Finch, Robert Hamer, UK
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015
Kings Row (Έγκλημα χωρίς τιμωρία)
Μεγαλέπηβολη παραγωγή, με αρκετά διάσημα ονόματα στους δεύτερους ρόλους, η οποία όμως καταπλακώνεται από τις ίδιες τις προθέσεις της. Βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο κάποιου Henry Bellamann. Ήταν υποψήφια για όσκαρ καλλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας (για τον Sam Wood) και ασπρόμαυρης φωτογραφίας (James Wong Howe).
Τάδε έφη zisis at 10:33 0 γνώμες
Labels: 1942, Ann Sheridan, Charles Coburn, Claude Rains, Robert Cummings, Sam Wood
Κυριακή 21 Ιουνίου 2015
A Separation (Ένας χωρισμός)
Τάδε έφη zisis at 10:10 2 γνώμες
Labels: 2011, Χρυσή Άρκτος, IRN
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015
Mauvais Sang (Η δική μας νύχτα)
Και σε αυτό το έργο πρωταγωνιστεί ο Denis Lavant. Μικροκακοποιός, γιος ενός διάσημου κακοποιού που σκοτώθηκε "επί τω έργο". Δύο ηλικιωμένοι συνάδελφοι του πατέρα του (Michel Piccoli και Hans Meyer) τον παίρνουν μαζί τους για μια δουλειά στην οποία πρέπει να ανακτήσουν ένα πειραματικό φάρμακο. Ένα φάρμακο που είναι το αντίδοτο σε μία νέα ασθένεια. Στην ομάδα τους βρίσκεται και η νεαρή Juliete Binoche, ερωμένη του Piccoli. Σιγά-σιγά όμως ένα νέο ειδύλλιο θα αρχίσει να αναπτύσσεται μεταξύ του Lavant και της Binoche, που θα επηρεάσει τη "δουλειά", τις ζωές τους, το μέλλον τους. Στο έργο βλέπουμε και τη νεαρή Julie Delpy που υποδύεται την πρώην κοπέλα του Lavant.
Τάδε έφη zisis at 17:17 0 γνώμες
Labels: 1986, FRA, Juliete Binoche, Leos Carax, Michel Piccoli
Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015
Hunted (Μάρτυς του εγκλήματος/Ο κυνηγημένος)
Τάδε έφη zisis at 23:50 0 γνώμες
Labels: 1952, Charles Crichton, Dirk Bogarde, UK
Σάββατο 6 Ιουνίου 2015
Champion (Φλογισμένα πάθη)
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1949, Arthur Kennedy, boxing, Kirk Douglas, Mark Robson
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015
The Candidate (Ο υποψήφιος)
Όλο το παρασκήνιο μίας εκλογικής αναμέτρησης που φαίνεται ότι από το 1972 ως σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο Robert Redford είναι ο... κλασικός Redford της δεκαετίας του '70. Δίπλα του, για συμβουλές και διοργάνωση της καμπάνιας του, ο Peter Boyle. Ο σκηνοθέτης Michael Ritchie κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά την (λίγο καλύτερη και λίγο πιο ενδιαφέρουσα) περιπέτεια Prime Cut.
Τάδε έφη zisis at 09:09 0 γνώμες
Labels: 1972, political, Robert Redford
Κυριακή 24 Μαΐου 2015
Le Million
Κλασική ταινία του 1931, έξοχη σκηνοθεσία με μονόπλανα και χρήση του γερανού, αλλά στο σύνολό της πρόκειται για μία απλή και διασκεδαστική ταινία, φανερά επηρεασμένη από τα έργα του Τσάρλι Τσάπλιν και του Μπάστερ Κίτον. Σημειώστε ότι την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε επίσης ο Clair την πολύ καλύτερη (θεματολογικά και όχι μόνο) ταινία A nous la liberte.
Τάδε έφη zisis at 18:33 0 γνώμες
Labels: 1931, FRA, René Clair