Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Παρασκευή 30 Απριλίου 2010
The Crimson Permanent Assurance
Τάδε έφη zisis at 18:50 0 γνώμες
Labels: 1983, short, Terry Gilliam
Τετάρτη 28 Απριλίου 2010
Micmacs à tire-larigot (Μικροαπατεώνες στα δύσκολα)
Σημ.: ο γαλλικός τίτλος μεταφράζεται ως «ασταμάτητη τρέλα», αν και ο ίδιος ο Jeunet είπε ότι σημαίνει «μανούβρες με πάρα πολύ δράση». Κανένας γαλλομαθής εκεί έξω;
Τάδε έφη zisis at 19:50 0 γνώμες
Labels: 2009, FRA, Jean-Pierre Jeunet
Τρίτη 27 Απριλίου 2010
Il Divo
Κυριακή 25 Απριλίου 2010
Death of a Salesman (Ο θάνατος του εμποράκου)
Τάδε έφη zisis at 20:20 0 γνώμες
Labels: 1985, Dustin Hoffman, John Malkovich
Σάββατο 24 Απριλίου 2010
Punishment Park
Παρασκευή 23 Απριλίου 2010
Nightmare Alley (Ο αγύρτης)
Ο μεγάλος τότε σταρ της Fox, ο Tyrone Power, αγόρασε ο ίδιος τα δικαιώματα του βιβλίου που έγραψε ο William Lindsay Gresham, θέλοντας να ξεφύγει από τους τυποποιημένους ρόλους που έπαιζε σε περιπέτειες και λοιπά εμπορικά φιλμ και θέλοντας να «τσαλακώσει» λίγο το προφίλ του. Η ταινία τελικά Nightmare Alley τον δικαιώνει και μπορούμε να πούμε ότι αξίζει να την ανακαλύψετε. Πολύ καλή σκηνοθεσία, με καλή ανάπτυξη της πλοκής και καλές ερμηνείες από το συνολικό καστ που πέραν του Power δεν περιείχε γνωστά ονόματα. Χωρίς να το περιμένω, εξεπλάγην και γω ευχάριστα από αυτή την... mentalist ταινία του '47.
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1947, film-noir, Tyrone Power
Τρίτη 20 Απριλίου 2010
Arrowsmith
Τάδε έφη zisis at 20:40 0 γνώμες
Labels: 1931, Helen Hayes, John Ford, Myrna Loy, Ronald Colman
Σάββατο 17 Απριλίου 2010
Falstaff (Chimes of midnight)
Τάδε έφη zisis at 18:30 0 γνώμες
Labels: 1965, Jeanne Moreau, John Gielgud, Orson Welles, Ralph Richardson
Πέμπτη 15 Απριλίου 2010
Baby Face (Σκιές που περνούν)
Τάδε έφη zisis at 19:19 0 γνώμες
Labels: 1933, Barbara Stanwyck, John Wayne, pre-code
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
The Missouri Breaks (Οι φυγάδες του Μιζούρι)
Τάδε έφη zisis at 09:09 3 γνώμες
Labels: 1976, Harry Dean Stanton, Jack Nicholson, Marlon Brando, western
Δευτέρα 12 Απριλίου 2010
Deux Hommes dans Manhattan
Τάδε έφη zisis at 19:19 1 γνώμες
Labels: 1959, FRA, Jean-Pierre Melville
Σάββατο 10 Απριλίου 2010
Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Τάδε έφη zisis at 13:30 2 γνώμες
Labels: 1931, Fredric March, Miriam Hopkins
Παρασκευή 9 Απριλίου 2010
An Affair to Remember (Μεγάλε μου έρωτα)
Διασημότατη ταινία, η An Affair to Remember θεωρείται μια από τις κορυφαίες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών. Η δικιά μου ένσταση βρίσκεται στην κάπως πιο μεγάλη διάρκεια από ό,τι πιστεύω ότι θα έπρεπε να έχει. Σκηνές μεγάλης διάρκειας, κάποια μουσικά ιντερλούδια και κάποιοι πλεονασμοί θα μπορούσαν να μειωθούν από τον σκηνοθέτη Leo McCarey. Όπως και να'χει, το αυθεντικά συγκινητικό τέλος σε αποζημιώνει και η ταινία χαράσσεται στη μνήμη σου. Όπως και της Megg Ryan δηλαδή που χάρη σ'αυτήν την ταινία έστειλε τον Tom Hanks στην κορυφή του Empire State στην ταινία Άγρυπνοι στο Σιατλ. Σημειώστε ότι αποτελεί ριμέικ του Love Affair (Ο πόνος της αγάπης) του ιδίου σκηνοθέτη από το '39.
Τάδε έφη zisis at 20:40 0 γνώμες
Labels: 1957, Cary Grant, Deborah Kerr, Leo McCarey
Πέμπτη 8 Απριλίου 2010
Manhattan Melodrama
Ένα ενδιαφέρον δράμα με καμουφλάζ γκανγκστερικής ταινίας, θα χαρακτηρίζαμε το έργο, που τιτλοφορήθηκε στα ελληνικά ως «Η τιμή του γκάνγκστερ» και «Ιστορίες της νύχτας». Με παραγωγό τον David O. Selznick, η ταινία δεν θα ήταν μια απλή περιπέτεια. Ο μετέπειτα σκηνοθέτης Joseph L. Mankiewicz βοήθησε στη συγγραφή του σεναρίου και έδωσε στην ταινία ένα καλύτερο ψυχολογικό υπόβαθρο στους χαρακτήρες, κάτι που δεν βλέπεις σε πολλές άλλες ταινίες της εποχής. Η δύναμη της φιλίας έρχεται σε κόντρα με το καθήκον. Και μετά από αυτά, κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ιστορίας ο εμπευστής, Arthur Caesar. Να προσθέσουμε ότι έναν μικρό ρόλο είχε ο Mickey Rooney (το ρόλο του Gable σε μικρή ηλικία) και ότι αυτή, τέλος, αποτέλεσε την πρώτη κοινή εμφάνιση των Powell και Loy από τις συνολικά 14 που κάνανε μαζί!
Τάδε έφη zisis at 19:00 0 γνώμες
Labels: 1934, Clark Gable, Joseph L. Mankiewicz, Mickey Rooney, Myrna Loy, political, W.S. van Dyke, William Powell
Τετάρτη 7 Απριλίου 2010
Mary Poppins
Μια ταινία που δεν είχα κάτσει να δω ποτέ μου, είναι το μιούζικαλ που ακούει στο πασίγνωστο όνομα Mary Poppins. Αυτές τις γιορτές όμως βρήκα την ευκαιρία και έγινε κι αυτό! Σίγουρα οι παλιότεροι δεν χρειάζονται τα δικά μου σχόλια για το έργο. Οπότε θα ασχοληθούμε με κάποιες παράπλευρες ιστορίες, όπως το ότι αποτέλεσε την πρώτη ταινία μετά τη Χιονάτη και τους 7 νάνους του '37 στην οποία ο Walt Disney παραβρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της. Ξέρατε επίσης ότι για τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν σκεφτεί αρχικά ότι θα ταίριαζε στην «αυστηρή» Bette Davis; Η Julie Andrews, απ' την άλλη, περίμενε να πάρει το ρόλο της Ελάιζα Ντουλίτλ στο Ωραία μου κυρία, αλλά όταν αυτός πήγε ως γνωστόν στην Audrey Hepburn, αποφάσισε να συμμετάσχει στο έργο του Ντίσνεϋ. Κάποια στιγμή, ο Robert Wise με το σεναριογράφο Ernest Lehmann επισκέφθηκαν το σετ που γυριζόταν η ταινία και, αφού είδαν την πρωταγωνίστρια εν δράση, αμέσως σκέφθηκαν να την προσλάβουν για τη Μελωδία της ευτυχίας. Ο σκηνοθέτης Robert Stevenson είχε αρχίσει από πριν αλλά και μετά από αυτήν την ταινία ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με έργα της Disney. Η χαρούμενη αυτή οικογενειακή ταινία που υμνεί τη ζωή και τη χαρά ήταν τελικά υποψήφια για δεκατρία όσκαρ. Κέρδισε τα εξής πέντε: πρώτου γυναικείου ρόλου φυσικά για την υπέροχη Julie Andrews (που έγινε αμέσως παγκόσμια σταρ), ειδικών εφέ, μοντάζ, μουσικής και τραγουδιού για το "Chim Chim Cher-ee".
Τάδε έφη zisis at 09:30 2 γνώμες
Labels: 1964, Julie Andrews, musical, Walt Disney
Παρασκευή 2 Απριλίου 2010
The Greatest Story Ever Told
Ξεκινάμε με τον πρωταγωνιστικό ρόλο και σ'αυτήν την αμερικανική παραγωγή βρίσκουμε τον Σουηδό Max von Sydow στο ρόλο του Ιησού! Αντίθετα απ' ό,τι θα περίμενες, ο Charlton Heston συμβιβάζεται στο ρόλο του Ιωάννη του Βαπτιστή. Βλέπουμε επίσης τον Claude Rains ως Ηρώδη στην τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση, τον John Wayne ως ρωμαίο αξιωματικό να πετάει μία μόνο ατάκα (Truly, this man was the son of God), τον Sidney Poitier ως μαύρο (για πρώτη φορά;) Σίμωνα, τον γνωστό κυρίως από film-noir έργα Richard Conte ως Βαραββά, τον νεαρό τότε Robert Loggia ως Ιωσήφ και την ομορφούλα Dorothy McGuire στο ρόλο της Παναγίας, τον Robert Blake ως Σίμωνα το Ζηλωτή, τον Donald Pleasence στο ρόλο του Πειρασμού, τον Telly Savalas ως Πόντιο Πιλάτο που ξύρισε το κεφάλι του γουλί για το ρόλο και το κράτησε από κει και έπειτα για πάντα και σε διάφορους ρόλους τους Van Heflin, Martin Landau, Angela Lansbury, Shelley Winters και José Ferrer. Σημειώστε ότι βοήθησαν στη σκηνοθεσία και οι Jean Negulesco και David Lean για κάποιες εσωτερικές σκηνές.
Καλό Πάσχα!
Τάδε έφη zisis at 13:13 1 γνώμες
Labels: 1965, Angela Lansbury, Charlton Heston, Claude Rains, Donald Pleasence, Dorothy McGuire, George Stevens, José Ferrer, Martin Landau, Max von Sydow, Richard Conte, Sidney Poitier, Telly Savalas, Van Heflin
Πέμπτη 1 Απριλίου 2010
The Driver (Ο ασύλληπτος οδηγός του Σαν Φρανσίσκο)
Τάδε έφη zisis at 19:40 0 γνώμες
Labels: 1978, Bruce Dern, car-chase, Isabelle Adjani, Walter Hill