Υπερβολικά συγκινητική ταινία που, όπως προαναφέραμε, αποτελεί μια τόνωση ελπίδας, μια ένεση κουράγιου, ένα χάπι αισιοδοξίας για τους αμερικανούς και τις οικογένειές τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκπληκτική σκηνοθεσία από τον Wyler, χαρακτηριστικές λήψεις με βάθος πεδίου, όσκαρ με το τσουβάλι: 7 από τις 8 υποψηφιότητες!
Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008
The Best Years of Our Lives (Τα καλύτερά μας χρόνια)
Υπερβολικά συγκινητική ταινία που, όπως προαναφέραμε, αποτελεί μια τόνωση ελπίδας, μια ένεση κουράγιου, ένα χάπι αισιοδοξίας για τους αμερικανούς και τις οικογένειές τους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκπληκτική σκηνοθεσία από τον Wyler, χαρακτηριστικές λήψεις με βάθος πεδίου, όσκαρ με το τσουβάλι: 7 από τις 8 υποψηφιότητες!
Τάδε έφη zisis at 13:40 2 γνώμες
Labels: 1946, Dana Andrews, Fredric March, Myrna Loy, Teresa Wright, Virginia Mayo, William Wyler
La Vérité
Τάδε έφη zisis at 13:13 0 γνώμες
Labels: 1960, δικαστικό, Brigitte Bardot, FRA, Henri-Georges Clouzot
Thunder Road
Τάδε έφη zisis at 12:50 0 γνώμες
Labels: 1958, Robert Mitchum
Κυριακή 30 Μαρτίου 2008
The Man in the White Suit (Ο άνθρωπος με το λευκό κοστούμι)
Τελικά, οι παλιές ταινίες των βρετανικών Ealing Studios δεν χρειάζονται συστάσεις για την ποιότητά τους. Εδώ, η πολιτική σάτιρα αναμειγνύεται με το δράμα ενός ανθρώπου που είχε πάθος για δημιουργία. Προσθέστε και το απαραίτητο βρετανικό χιούμορ και έχετε μια πολύ καλή ταινία.
Τάδε έφη zisis at 19:40 0 γνώμες
Labels: 1951, Alec Guinness, Alexander Mackendrick, comedy, Ealing studios, UK
Σάββατο 29 Μαρτίου 2008
Call Northside 777 (Οι σταυροφόροι της δικαιοσύνης)
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1948, Henry Hathaway, James Stewart, Richard Conte
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008
Pickup on South Street
Απολαύστε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες δουλειές του ανεξάρτητου και ασυμβίβαστου σκηνοθέτη Samuel Fuller, η οποία όμως έχει έντονο αντικομμουνιστικό χαρακτήρα. Παρόλο το πολιτικό της περιεχόμενο (το οποίο είναι σαφώς επηρεασμένο από τα τεκτενόμενα εκείνης της εποχής), η ταινία περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά του σκηνοθέτη Samuel Fuller που την κάνουν να ξεχωρίζει· πολύ κοντινά πλάνα, περίεργες γωνίες λήψης, κοφτό μοντάζ. Υποτιμημένος στην εποχή του, ήταν γνωστός κυρίως για τις πολεμικές του ταινίες. Ένας σκηνοθέτης που είχε ασχοληθεί με όλα σχεδόν τα κινηματογραφικά είδη και ξανα-ανακαλύφθηκε χάρη στους φανατικούς του θαυμαστές: τον Wim Wnders, τον Martin Scorsese και τον Jean-Luc Godard.
Τάδε έφη zisis at 09:30 1 γνώμες
Labels: 1953, film-noir, Jean Peters, Richard Widmark, Samuel Fuller, Thelma Ritter
Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008
Fail-Safe (Συναγερμός θανάτου)
Λίγα χρόνια μετά την κρίση στο Κόλπο των Χοίρων, η ταινία Συναγερμός θανάτου ήταν η μία από τις δύο παρόμοιες παραγωγές της Columbia και ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο των Eugene Burdick και Harvey Wheeler. Η άλλη -όπως φαντάζεστε- ήταν η κωμική άποψη του Kubrick επί του θέματος με την ταινία ΣΟΣ: Πεντάγωνο καλεί Μόσχα, η οποία είχε βασιστεί στο βιβλίο Red Alert του Peter George. Φοβούμενος ο Kubrick ότι μπορεί να αποτύχει εμπορικά η ταινία του αν κυκλοφορούσε ταυτόχρονα με την Fail-Safe και λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές διαμάχες των συγγραφέων (περί αντιγραφής του θέματος) κατάφερε και έπεισε την εταιρεία να αναβάλει την έξοδο της ταινίας προς τις αίθουσες κατά 8 μήνες μετά την έξοδο της δικιάς του ταινίας. Όταν κυκλοφόρησε όμως το Fail-Safe, παρόλο τις καλές κριτικές, απέτυχε παταγωδώς στα ταμεία. Όσον αφορά τον δόκτωρα Strangelove, όλοι ξέρουμε τι έγινε. Ευκαιρία πάντως να αναζητήσετε και να δείτε ένα από τα καλύτερα θρίλερ της δεκαετίας του '60 και όχι μόνο.
Τάδε έφη zisis at 09:40 0 γνώμες
Labels: 1964, cold-war, Henry Fonda, remade, Sidney Lumet, thriller, Walter Matthau
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008
Angels with Dirty Faces (Κολασμένες ψυχές)
Τάδε έφη zisis at 10:30 0 γνώμες
Labels: 1938, Ann Sheridan, crime-film, Humphrey Bogart, James Cagney, Michael Curtiz, Pat O'Brien
Τρίτη 25 Μαρτίου 2008
Sergeant York (Λοχίας Γιορκ)
Τάδε έφη zisis at 10:30 0 γνώμες
Labels: 1941, Gary Cooper, Howard Hawks, WWI
Δευτέρα 24 Μαρτίου 2008
The Last Wagon (Και οι άτιμοι έχουν καρδιά)
Τάδε έφη zisis at 14:14 0 γνώμες
Labels: 1956, Delmer Daves, Richard Widmark, western
Seppuku (Χαρακίρι)
Στη φεδουαρχική Ιαπωνία του 17ου αιώνα, ένας περιπλανώμενος σαμουράι πηγαίνει στον οίκο ενός μεγάλου αφέντη της περιοχής για βρει κατάλληλο μέρος ώστε να πράξει το τελετουργικό για το χαρακίρι. Εκεί μαθαίνει την ιστορία του γαμπρού του που οδηγήθηκε από τρεις πολεμιστές σε ατιμωτική αυτοκτονία με σπαθί φτιαγμένο από μπαμπού. Λίγο πριν πράξει αυτός χαρακίρι, διηγείται την ιστορία από τη δικιά του πλευρά φωτίζοντας τις απαραίτητες λεπτομέρειες και συμπληρώνει την ιστορία με την εκδίκηση που έχει ήδη πάρει το δρόμο της. Με συνεχή φλας-μπακ, με απίστευτες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, με εκπληκτική ασπρόμαυρη φωτογραφία και υποβλητική ατμόσφαιρα, ο σκηνοθέτης δημιουργεί ένα εκπληκτικό φιλμ, στο οποίο κατακρίνει την υποκρισία των φεουδαρχών και την κατάπτωση των ηθικών αξιών, που μοναδικό στόχο έχουν να διατηρήσουν την άρχουσα τάξη ως έχει. Να κλείσω λέγοντας ότι η ποιότητα εικόνας και ήχου του DVD από τις εκδόσεις Criterion είναι φανταστική.
Δείτε/κρύψτε ένα τρίλεπτο τρέιλερ για το Χαρακίρι.
Τάδε έφη zisis at 11:40 4 γνώμες
Labels: 1962, JPN, Masaki Kobayashi
Κυριακή 23 Μαρτίου 2008
Slaughterhouse-Five
Η ομώνυμη ταινία του George Roy Hill από το 1972 είναι μια μεγάλη παραγωγή από τη Universal, η οποία συλλαμβάνει τη δαιδαλώδες αφήγηση και το σκεπτικό του συγγραφέα, δημιουργώντας και όμορφους παραλληρισμούς με τη μετέπειτα ζωή του πρωταγωνιστή και με αυτά που έζησε στον πόλεμο. Αναζητήστε την ταινία Slaughterhouse-Five για να δείτε πώς μια ταινία είναι αντιπολεμική χωρίς να χρειάζετε να δείχνει τόνους από αίμα, εκρήξεις και ατελείωτους πυροβολισμούς. Προσθέστε και τον σχολιασμό για τον αλόγιστο βομβαρδισμό της Δρέσδης από τους Συμμάχους λίγες μέρες πριν το τέλος του πολέμου, σε μια πόλη, σημειώστε, που δεν ήταν στρατιωτικός στόχος. Μια πράξη που στις μέρες μας θα χαρακτηρίζαμε τρομοκρατική, αλλά τότε την διέπραξαν οι νικητές του πολέμου. Κάτι σαν τη Βαγδάτη και τα όπλα μαζικής καταστροφής, ας πούμε, στις μέρες μας.
Τάδε έφη zisis at 16:16 0 γνώμες
Labels: 1972, George Roy Hill, Kurt Vonnegut, sci-fi, WWII
Σάββατο 22 Μαρτίου 2008
True Grit (Αληθινό θράσος)
Τάδε έφη zisis at 21:21 0 γνώμες
Labels: 1969, Henry Hathaway, John Wayne, western
Le Deuxième Souffle (Η δεύτερη πνοή)
Η ιστορία του σκληρού παράνομου Γκου (ένας απίστευτος Λίνο Βεντούρα) που δραπετεύει, κυνηγιέται, οργανώνει ληστείες, συλλαμβάνεται και ξαναδραπετεύει έχει προδιαγεγραμμένη κατάληξη. Η μοίρα του υποκόσμου είναι γνωστή και γράφεται με αίμα. Σε μια εποχή που ακόμα και μεγάλοι κακοποιοί συνεργάζονται με την αστυνομία και αντίστοιχα οι αστυνομικοί τα έχουν κάνει «πλακάκια» με τους εγκληματίες, το ήθος και η στάση ζωής του Βεντούρα θα είναι αυτό που θα τον κάνει να ξεχωρίζει. Και στο τέλος, μοναδικός σκοπός του δεν θα είναι η επιβίωση, αλλά η διασφάλιση του ονόματός του. Μπορώ να πω ότι η τελική σκηνή μού έφερε λιγάκι στο μυαλό το τέλος των Reservoir Dogs; Πάντως, το ριμέικ της ταινίας που κυκλοφόρησε πέρυσι (με Daniel Auteuil και Monica Bellucci) δεν το έχω δει ακόμα και δεν μπορώ να πάρω θέση. Όπως και να 'χει, αυτή η ταινία παραμένει συγκλονιστική.
Τάδε έφη zisis at 10:35 0 γνώμες
Labels: 1966, FRA, Jean-Pierre Melville, Lino Ventura, Paul Merisse, remade
Cowboy (Ο δαίμων του Ρίο Γκράντε)
Ο σκηνοθέτης Delmer Daves είχε στο ενεργητικό του αρκετές western ταινίες και εδώ χειρίζεται με άνεση το υλικό του. Αυτή η ταινία του 1958 ξεκινά με καθαρό κωμικό χαρακτήρα· η χρησιμοποίηση του Jack Lemmon είχε φυσικά αυτό το σκοπό. Βλέπετε, μετά το Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου που πήρε το 1955 στον κωμικό του ρόλο στο Mister Roberts ήταν ένα απ' τα hot νέα κωμικά πρόσωπα του Χόλιγουντ. Στην πορεία όμως η ταινία αλλάζει άρδην κατεύθυνση και γίνεται αρκετά σοβαρή και δραματική, μια αλλαγή που δεν την περίμενα και μου φάνηκε εντελώς ξαφνική. Η ταινία πάντως καταλήγει να είναι ένας φόρος τιμής σ'αυτούς τους ανθρώπους. Στην τελική, χωρίς να είναι καμιά σπουδαία ταινία, βλέπεται άνετα και όχι μόνο από τους φανατικούς του είδους.
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1958, Delmer Daves, Glenn Ford, Jack Lemmon, western
Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008
Here Comes Mr. Jordan (Ο αόρατος μίστερ Τζόρνταν)
Τάδε έφη zisis at 11:45 0 γνώμες
Labels: 1941, boxing, Claude Rains, remade, Robert Montgomery
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008
Jeremiah Johnson (Ιερεμίας Τζόνσον, ο αλύγιστος)
Τάδε έφη zisis at 09:30 0 γνώμες
Labels: 1972, Robert Redford, Sydney Pollack, western
Il Conformista (Ο κομφορμίστας)
Τάδε έφη zisis at 08:08 0 γνώμες
Labels: 1970, Bernardo Bertolucci, ITA, Jean-Louis Trintignant
Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
The Glass Key (Γιατί εσκότωσα)
Τάδε έφη zisis at 11:00 0 γνώμες
Labels: 1942, Alan Ladd, film-noir, Veronica Lake, William Bendix
Σάββατο 15 Μαρτίου 2008
Unfaithfully Yours (Το φιλί της άπιστης)
Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε την ταινία σε τρία μέρη. Στο πρώτο γνωρίζουμε φυσικά τους χαρακτήρες και μαθαίνουμε (όπως και ο ίδιος) ότι η γυναίκα του μαέστρου Rex Harrison τον απατάει. Στο δεύτερο μέρος, ο μαέστρος παρουσιάζει με την ορχήστρα του τρία έργα των Rossini, Wagner και Tchaikowsky και τον βλέπουμε με την αντίστοιχη μουσική υπόκρουση να φαντάζεται τρεις διαφορετικούς τρόπους για να την εκδικηθεί ή ακόμα και να τη δολοφονήσει. Ειδικά η πρώτη προσπάθεια είναι... μαεστρικά ενορχηστρωμένη! Προς στιγμήν, θα σας φέρει στο μυαλό τη Μέρα της μαρμότας. Στο τρίτο μέρος της ταινίας αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τα σχέδια του, μόνο που η ζωή είναι αρκετά διαφορετική απ' ό,τι η φαντασία με αποτέλεσμα να αποτυχαίνει συνεχώς, με τέτοιο τρόπο που θα ζήλευε ακόμα και ο Jerry Lewis! Το happy-end είναι φυσικά δεδομένο αλλά η ταινία είναι απολαυστικότατη και για τα 100 λεπτά της. Η εμπορική της αποτυχία όμως και το γεγονός ότι το θέμα της ήταν αρκετά μακάβριο για τα γούστα πολλών κριτικών της εποχής αποτέλεσαν βαρύ πλήγμα στο Sturges που λέγεται ότι δεν μπόρεσε να ανακάμψει ουσιαστικά και η καριέρα του έληξε λίγα χρόνια αργότερα. Το ομώνυμο ριμέικ, τέλος, του 1984 με τους Dudley Moore και Nastassja Kinski φυσικά και δεν συγκρίνεται.
Τάδε έφη zisis at 20:10 0 γνώμες
Labels: 1948, Linda Darnell, Preston Sturges, remade, Rex Harrison
Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008
The Dark Corner (Το σταυροδρόμι της αμαρτίας)
Τάδε έφη zisis at 18:50 0 γνώμες
Labels: 1946, Clifton Webb, film-noir, Henry Hathaway, Lucille Ball, William Bendix
Destination Moon (Απ' τη Γη στη Σελήνη/ΣΟΣ Σελήνη καλεί διάστημα)
Υ.Γ.: Εμένα πάντως μου έφερε στο μυαλό την ομώνυμη περιπέτεια του... Τεν-Τεν!
Detour
Μπορείτε να τη δείτε (ή και να την κατεβάσετε) ολόκληρη στο ίδερνετ-αρκάιβ, μιας και τα δικαιώματά της έχουν εκπέσει!
Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008
Les Enfants Terribles (Τα τρομερά παιδιά)
Ένα κινηματογραφικό ποίημα, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε. Ο Cocteau χρησιμοποιεί τη βαθιά φωνή του έχοντας το ρόλο του αφηγητή και ο Melville παίρνει την κάμερα και με τις οπερατικές κινήσεις του δεν αφήνει τίποτα κρυφό. Σημειώστε ότι ο Cocteau διάλεξε τον Melville ως σκηνοθέτη έχοντας δει την προηγούμενη χρονιά την παρθενική του ταινία μεγάλου μήκους, την Le silence de la mer.
Τάδε έφη zisis at 20:20 0 γνώμες
Labels: 1950, FRA, Jean Cocteau, Jean-Pierre Melville
Τρίτη 11 Μαρτίου 2008
Duel (Η μονομαχία)
Η υπόθεση της ταινίας απλοϊκότατη: τεράστιο φορτηγό κυνηγάει μικρό ΙΧ. Μέχρι το τέλος της ταινίας δεν μαθαίνουμε το λόγο αυτής της φονικής καταδίωξης. Αυτή η αόριστη απειλή όμως βοηθάει στην αύξηση του σασπένς, το οποίο είναι όλη η ουσία της ταινίας (όπως θα έλεγε και ο κύριος Χίτσκοκ). Το όλο θέμα κοπιαρίστηκε έκτοτε πολλάκις. Πρόχειρα στο μυαλό μού έρχονται το Mad Max, το επεισόδιο του... ΚΙΤΤ εναντίον του Γολιάθ(!), η αστεία ταινία Maximum Overdrive του Stephen King και το βίντεο-κλιπ για το τραγούδι Enter Sadman των Metallica.
Τάδε έφη zisis at 18:30 2 γνώμες
Labels: 1971, car-chase, Richard Matheson, Steven Spielberg, thriller
Σάββατο 8 Μαρτίου 2008
Nevada Smith
Τα χαρακτηριστικά της εκδίκησης και της βίας στην Άγρια Δύση τα έχουμε δει και αλλού, απλώς εδώ βλέπουμε σε όλη τη διάρκεια της ταινίας τον κεντρικό χαρακτήρα να είναι ντοπαρισμένος για εκδίκηση και γι' αυτό η σχετικά γρήγορη αλλαγή πλεύσης στο τέλος δεν με ικανοποίησε απόλυτα. Παρά ταύτα, η ταινία είναι ευχάριστη, ειδικά για το... μάτι με τα έντονα χρώματα και τα όμορφα φωτογραφημένα τοπία της αμερικανικής ενδοχώρας και των Εθνικών Πάρκων.
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1966, Arthur Kennedy, Henry Hathaway, Karl Malden, Martin Landau, Steve McQueen, western
Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008
The Hill (Ο λόφος)
Τάδε έφη zisis at 18:18 0 γνώμες
Labels: 1965, Ossie Davis, prison-movie, Sean Connery, Sidney Lumet
Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008
Cool Hand Luke (Ο μεγάλος δραπέτης)
Σημειώστε το γεγονός ότι το σενάριο έγραψε ο Donn Pearce, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του, κατάδικος και ο ίδιος για δύο χρόνια σε καταναγκαστική εργασία. Τέσσερις υποψηφιότητες για όσκαρ μουσικής, σεναρίου, α' ανδρικού ρόλου για τον Newman και β' ανδρικού για τον George Kennedy. Ο τελευταίος ήταν ο μόνος που τσίμπησε το αγαλματίδιο!
Τάδε έφη zisis at 21:41 0 γνώμες
Labels: 1967, George Kennedy, Paul Newman, prison-movie, Stuart Rosenberg