Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009
More
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009
Animal Farm (Το ξύπνημα των σκλάβων)
Δείτε όλη την ταινία στο youtube σε οχτώ μέρη, ξεκινώντας από εδώ!
Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009
The Bounty (Ανταρσία του Μπάουντι)
Η Ανταρσία του Μπάουντι του 1984 πρόκειται για μια πλούσια και φροντισμένη παραγωγή· τα λεφτά του γνωστού παραγωγού Dino De Laurentiis έκαναν καλά τη δουλειά τους. Το χρονικό του επεισοδιακού ταξιδιού από την Αγγλία μέχρι τα νησιά της Ταϊτής το έχουμε δει και σε άλλες εκδοχές με πιο διάσημες φυσικά αυτές του 1935 και του '62, με τους Charles Laughton και Clark Gable στους ρόλους του σκληρού καπετάνιου William Bligh και του στασιαστή Fletcher Christian στην πρώτη και με τον Trevor Howard και Marlon Brando αντιστοίχως στη δεύτερη. Εδώ βρίσκουμε τον Anthony Hopkins ενάντια στον νεαρό Mel Gibson, σε μια κόντρα που θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κόντρα βρετανικού φλέγματος εναντίον αυστραλέζικου ταμπεραμέντου.
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ταινία, ίσως η καλύτερη του —κατά τα άλλα μέτριου— σκηνοθέτη Roger Donaldson. Δεν θα μπορούσε να κάνει και χειρότερα όταν έχει για υλικό μερικούς από τους καλύτερους νέους ηθοποιούς της εποχής. Πέρα από τους πρωταγωνιστές, σε δεύτερους ρόλους έχουμε τους Daniel Day-Lewis, Liam Neeson, Bernard Hill (που τον γνωρίσαμε καλύτερα στον... Άρχοντα των Δαχτυλιδιών) και τον Σερ Laurence Olivier σε μία από τις τελευταίες κινηματογραφικές του εμφανίσεις. Η μουσική κάνει μπαμ από χιλιόμετρα ότι είναι από τον δικό μας Vangelis και η εκπληκτική φωτογραφία είναι μερικά από τα στοιχεία που σου μένουν. Αν δεν ήταν και το τελευταίο κομμάτι της ταινίας τόσο μέτριο, θα μιλούσε για μια πολύ καλή ταινία. Εκεί είναι που κάνει μια μεγάλη κοιλιά, παρόλο που προσπαθεί έξυπνα να παραλληλήσει τις προσπάθειες του ενός και του άλλου να βρουν την «γη της επαγγελίας», ο ένας για να κρυφτεί, ο άλλος για να σωθεί. Η ταινία διαφέρει από τις προγενέστερες στο ότι επικεντρώνεται στη φιλία των δύο αντρών που μετά γίνανε εχθροί, κάτι που δεν είχαν τονίσει οι παλιότερες εκδοχές και στο ότι είναι αρκετά πιο αληθοφανής.
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1984, Anthony Hopkins, Daniel Day-Lewis, Laurence Olivier, Liam Neeson, Mel Gibson, Roger Donaldson, ship-movie
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009
Shenandoah
Η ταινία θέλει να σχολιάσει τη ματαιότητα και τον παραλογισμό του πολέμου και ειδικότερα αυτόν του αμερικανικού εμφυλίου. Προσπαθεί όμως να μας συγκινήσει με πολλές σεναριακές ευκολίες και προβλέψιμες ανατροπές. Θα 'λεγα ότι η συγκεκριμένη ταινία απευθύνεται κυρίως σε θαυμαστές του James Stewart.
Τάδε έφη zisis at 12:01 0 γνώμες
Labels: 1965, James Stewart, western
Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009
Dead End (Δρόμος χωρίς διέξοδο)
Τάδε έφη zisis at 20:40 0 γνώμες
Labels: 1937, Humphrey Bogart, Joel McCrea, Sylvia Sidney, William Wyler
Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009
Born to Kill (Σκλάβος του εγκλήματος)
Ο Robert Wise υπογράφει το 1947 την πρώτη του film-noir ταινία υπό τον τίτλο Born to Kill. Στην Αγγλία κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο Lady Of Deceit. Στην Ελλάδα ως Σκλάβος του εγκλήματος! Η ταινία αφορά τη γνωριμία μιας προσφάτως διαζευγμένης (Claire Trevor) με έναν σκληρό άντρα που έχει μεγάλο πρόβλημα με τα νεύρα του, σε τέτοιο βαθμό που αφήνει στο πέρασμά του... πολλά πτώματα! Η ταινία παρακολουθεί την περίεργη σχέση της μαντάμ με τον σαγηνευτικό, κατά τα άλλα, κύριο που την γουστάρει αλλά δεν μπορεί να την έχει δικιά του μιας και είναι ήδη λογοδοσμένη. Η ιστορία θα περιπλεχτεί όταν αποφασίσει να παντρευτεί την πλούσια αδερφή της, έτσι ώστε να μπει για τα καλά στο σπίτι τους και να είναι κοντά στην Trevor. Η εμφάνιση, τέλος, ενός περίεργου ντετέκτιβ θα οδηγήσει την όλη κατάσταση προς τη βίαιη εκτόνωση.
Κι αυτός ο ρόλος του ντετέκτιβ είναι που μου άφησε την καλύτερη εντύπωση από την ταινία. Ένας ρόλος ακριβώς αντίθετος από τον κύριο Marlowe· χοντρούλης, φαινομενικά αγαθιάρης αλλά ευφυής, με πνευματώδεις ατάκες βγαλμένες από βιβλία. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι απλά γραφικοί και υπερβολικοί στο παίξιμό τους και ακόμα περισσότερο ο πρωταγωνιστής Lawrence Tierney. Τον έχετε δει και σε άλλη ταινία να παίζει: ως ο φαλακρός, γερασμένος αρχηγός της σπείρας των Reservoir Dogs! Θα λέγαμε πάντως ότι η αντιμετώπιση ενός εγκληματία που σήμερα θα χαρακτηρίζαμε serial killer είναι αρκετά απλοϊκή.
Τάδε έφη zisis at 13:13 0 γνώμες
Labels: 1947, Claire Trevor, Robert Wise
Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009
California Suite (Καλιφόρνια Οτέλ)
Ο Neil Simon γράφει το σενάριο από το δικό του θεατρικό έργο και ο Herbert Ross αναλαμβάνει για άλλη μια φορά (από τις πέντε συνολικά) τη σκηνοθεσία. Ο πρώην χορογράφος και νυν σκηνοθέτης σχολιάζει τις σχέσεις μεταξύ παντρεμένων και χωρισμένων ζευγαριών καθώς και ενός παντρεμένου στην πρώτη του απιστία! Πρόκειται για μια ταινία με τέσσερα ξεχωριστά επεισόδια, όμορφα ανακατεμένα αλλά όχι της ίδιας δυναμικότητας. Ξεχωρίζει φυσικά το κομμάτι με το ζευγάρι των Caine-Smith, με τον σκηνοθέτη να βρίσκει την αφορμή να καυτηριάσει ολόκληρη τη χολιγουντιανή βιομηχανία, βγάζοντας τη δικιά του πίκρα για το χαμό των όσκαρ την προηγούμενη χρονιά με την (καλύτερη;) ταινία του Η κρίσιμη καμπή. Το επεισόδιο με την Fonda περιέχει ατάκες-δηλητήριο, αυτό με τον Matthau είναι ψιλοαδιάφορο, ενώ αυτό με τα δύο μαύρα ζευγάρια των Cosby και Pryor είναι το πιο καθαρά κωμικό. Αξίζει τη θέασή της η ταινία και, μιας και πλησιάζουν τα όσκαρ, μπορείτε να τη δείτε επειδή γι'αυτήν κέρδισε το δεύτερο όσκαρ στην καριέρα της η Maggie Smith, υποδυόμενη μία ηθοποιό που το χάνει!
Τάδε έφη zisis at 20:00 0 γνώμες
Labels: 1978, Alan Alda, Herbert Ross, Jane Fonda, Maggie Smith, Michael Caine, Neil Simon, Richard Pryor, Walter Matthau
Classe Tous Risques (Προσοχή! Δημόσιος κίνδυνος!)
Γκανγκστερική γαλλική ταινία παραγωγής 1960, η Classe Tous Risques χωρίς να έχει αφήσει εποχή, συνδυάζει ευπρεπώς το γαλλικό νουάρ της προηγούμενης δεκαετίας με τη δράση των αστυνομικών ταινιών του Melville. Έχει και δυο άξιους πρωταγωνιστές που βοηθάνε στην καλύτερη θέασή της, έτσι;
Τάδε έφη zisis at 13:13 0 γνώμες
Labels: 1960, FRA, Jean-Paul Belmondo, Lino Ventura
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009
The Miracle of Morgan's Creek
Τέτοια πράγματα ούτε κατά διάνοια δεν θέλανε να βλέπουνε οι συντηρητικοί της εποχής! Η ταινία όμως αποτέλεσε μέγαλη εμπορική επιτυχία στην εποχή της. Όσον αφορά το... θαύμα, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το τέλος της ταινίας για να το μάθετε.
Τάδε έφη zisis at 19:30 0 γνώμες
Labels: 1944, Preston Sturges
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009
Road House
Μέσα σε μιάμιση ώρα η ταινία ξεκινάει από το βαρετό μελόδραμα και τα ερωτικά τρίγωνα για να ακολουθήσει μετά πιο νουάρ δρόμους, σώζωντας τελικά την κατάσταση. Δεν πρόκειται για κάποια ταινία που άφησε εποχή. Είναι όμως ένα ευπρόσωπο νουάρ, σκηνοθετημένο με συνέπεια από τον Jean Negulesco το οποίο βέβαια χρωστά πολλά στον δευτεραγωνιστή Richard Widmark που κλέβει πανεύκολα την παράσταση στην, μόλις, τρίτη του ταινία.
Τάδε έφη zisis at 22:00 0 γνώμες
Labels: 1948, Celeste Holm, Ida Lupino, Jean Negulesco, Richard Widmark
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009
Petulia
Δύο ακόμα άρθρα για την ταινία για να εντρυφήσετε:
→ από το 25th Frame
→ από τον vandim
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1968, George C Scott, Joseph Cotten, Julie Christie, Richard Chamberlain, Richard Lester
Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009
Whistle Down The Wind (Έξι μάτια είδαν το δολοφόνο)
Κλασική πλέον ταινία με ενδιαφέρουσα ιδέα που βλέπεται ευχάριστα, άσχετα αν μερικοί λένε ότι βρίσκουν σχετικά απλοϊκό και αφελές το σενάριο. Εγώ πάντως «κολλάω» πολύ με δραματικές ταινίες με παιδιά και σπανίως βρίσκω ψεγάδια. Όπως είχε πει και ο W.C. Fields "Never work with animals or children", επειδή θα σου κλέψουν την παράσταση!
Τάδε έφη zisis at 19:40 0 γνώμες
Labels: 1961, Alan Bates, Bryan Forbes, UK
Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009
California Split (Ζάρια, πόκερ και... κάτι άλλο!)
Φυσικά και δεν πρόκειται για ταινία δράσης. Πάνω από όλα χαρακτηρίζεται ως μια ταινία του Altman. Ρεαλιστική κινηματογράφιση (αν μπορούμε να πούμε) για τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια. Χαρακτηριστική η σκηνή όπου οι δύο πρωταγωνιστές στοιχηματίζουν ποιος θα θυμηθεί και τα εφτά ονόματα των νάνων της Χιονάτης!
Τάδε έφη zisis at 20:00 0 γνώμες
Labels: 1974, Elliott Gould, George Segal, Robert Altman