Μην περιμένετε φυσικά να δείτε μια απλή περιπέτεια στην άγρια φύση· όπως όλες οι ταινίες του Roeg, έτσι κι εδώ αυτό που θα δείτε είναι -καταρχάς- ένα οπτικό ποίημα. Μέσα από την απλοϊκή αλλά αλληγορική ιστορία, βλέπουμε τη σύγκριση και τη σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών. Για να επιβιώσουν τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τον «πρωτόγονο» τρόπο ζωής του αβορίγινα, να γίνουν οι ίδιοι απολίτιστοι. Όταν όμως ο δεύτερος πάρει μια γεύση πολιτισμού, θα δει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια πολιτισμένη οικογένεια. Μια καταπληκτική, ατμοσφαιρική ταινία που αξίζει να ανακαλύψετε...
Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008
Walkabout
Μην περιμένετε φυσικά να δείτε μια απλή περιπέτεια στην άγρια φύση· όπως όλες οι ταινίες του Roeg, έτσι κι εδώ αυτό που θα δείτε είναι -καταρχάς- ένα οπτικό ποίημα. Μέσα από την απλοϊκή αλλά αλληγορική ιστορία, βλέπουμε τη σύγκριση και τη σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτισμών. Για να επιβιώσουν τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τον «πρωτόγονο» τρόπο ζωής του αβορίγινα, να γίνουν οι ίδιοι απολίτιστοι. Όταν όμως ο δεύτερος πάρει μια γεύση πολιτισμού, θα δει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι δεν μπορεί να ενταχθεί σε μια πολιτισμένη οικογένεια. Μια καταπληκτική, ατμοσφαιρική ταινία που αξίζει να ανακαλύψετε...
Τάδε έφη zisis at 20:20 1 γνώμες
Labels: 1971, Nicolas Roeg
Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008
How Green Was My Valley (Η κοιλάδα της κατάρας)
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1941, John Ford, Maureen O'Hara, Walter Pidgeon
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008
The Man with a Movie Camera
Εμείς την είχαμε προλάβει πριν λίγο καιρό στην ΕΤ-1. Όσοι θέλουν να τη δουν μπορούν:
→ να κατεβάσουν ολόκληρη την ταινία μέσω του ίντερνετ αρκάιβ ή
→ να τη δουν (πατήστε για να την ξανακρύψετε) παρακάτω. Ξεκινάει αυτόματα.
Τρίτη 26 Αυγούστου 2008
Criss Cross
Τάδε έφη zisis at 20:20 0 γνώμες
Labels: 1949, Burt Lancaster, film-noir, Robert Siodmak
Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008
Who Can Kill a Child ?
Ξεκινώντας με ντοκυμενταρίστικες εικόνες από τις φρικαλεότητες των ενηλίκων σε διάφορους πολέμους (Άουσβιτς, Κορέα, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ κλπ), η ταινία σε ενημερώνει ότι τα αθώα θύματα ήταν (και είναι) πάντα τα παιδιά. Η πορεία της ταινίας θα σας θυμίσει έντονα το Village of the Damned και θα έχουμε καταλάβει ότι ήρθε η ώρα της εκδίκησης. Αλλά ο σκηνοθέτης μας θα προχωρήσει το θέμα ακόμα παρά πέρα. Οι εικόνες ομορφιάς του νησιού μέσα στο εκτυφλωτικό καλοκαιρινό φως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις φρικαλεότητες των παιδιών και συγχύζουν το μυαλό. Όπως έχει γραφεί κι αλλού, η ταινία μεταμορφώνει σιγά-σιγά το πανέμορφο θέρος συμβολικά και κυριολεκτικά σε επίγεια κόλαση. Τώρα, μπορεί κάποιες σκηνές με τα παιδιά ως θύτες και ως θύματα να σας φανούν ιδιαίτερα σκληρές, πρέπει να σας θυμήσουμε όμως πως βρισκόμαστε στη δεκαετία του '70· τη δεκαετία της αμβισβήτησης, του πειραματισμού και της απαισιοδοξίας. Το απόλυτα απαισιόδοξο φινάλε πάλι θα σας θυμήσει κάτι από Νύχτα των ζωντανών νεκρών, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα σας καρφωθεί μια για πάντα στο μυαλό, κάνοντας αυτή τη φιλμική εμπειρία —τουλάχιστον— αξέχαστη.
Κυριακή 24 Αυγούστου 2008
A Guide for the Married Man
Τάδε έφη zisis at 19:19 0 γνώμες
Labels: 1967, comedy, Gene Kelly, Walter Matthau
Warlock (Οι αετοί της καταραμένης κοιλάδας)
Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Oakley Hall, η ταινία παραγωγής 1959 είναι μία από τις πιο παραγνωρισμένες (για να μην πούμε ξεχασμένες) ταινίες γουέστερν, παρόλο που θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος ο Leone κάνει έμμεση αναφορά σ'αυτήν την ταινία μέσα από το Κάποτε στη δύση.
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1959, Anthony Quinn, Edward Dmytryk, Henry Fonda, Richard Widmark, western
Σάββατο 23 Αυγούστου 2008
Somewhere in the Night (Κάπου μες στη νύχτα)
Πάντως, σε σημεία μού έφερε στο μυαλό τον Δαιμονισμένο Άγγελο· η αναζήτηση του μυστηριώδες προσώπου Larry Cravat στην ταινία μας μοιάζει πάρα πολύ με την αναζήτηση του κυρίου Johnny Favourite. Το τέλος επιβεβαίωσε τις όποιες υποψίες μου!
Τάδε έφη zisis at 14:00 0 γνώμες
Labels: 1946, film-noir, Joseph L. Mankiewicz, Richard Conte
Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008
Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008
The Satan Bug
Τάδε έφη zisis at 01:01 0 γνώμες
Labels: 1965, Dana Andrews, John Sturges
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Force of Evil
Η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο σεναριογράφος Abraham Polonsky ήταν η Force of Evil το 1948, λίγο καιρό πριν τον καλέσουν να καταθέσει στην επιτροπή των Αντιαμερικανικών Ενεργειών του κυρίου ΜcCarthy. Ο ακέραιος χαρακτήρας του δεν του επέτρεψε να ονομάσει συναδέλφους με αποτέλεσμα να μπει στη Μαύρη Λίστα και να σκηνοθετήσει τη δεύτερη ταινία του μόλις το 1969! Η ταινία μας εδώ, που τιτλοφορήθηκε στα ελληνικά Το μυστικό της παράνομης λέσχης την πρώτη φορά και μετά Ο νόμος των γκάνγκστερς, μας δείχνει το προσωπικό δράμα ενός νεαρού δικηγόρου (John Garfield) που δουλεύει για έναν μεγάλο κακοποιό, διεκπεραιώνοντας τις δουλειές του όσο πιο νόμιμα μπορεί. Όταν προσπαθήσει να βάλει τον μεγάλο του αδερφό (ο οποίος έχει ένα παράνομο γραφείο στοιχημάτων) σε ένα μεγάλο κόλπο που θα εξαφανίσει τους μικροαπατεώνες και θα μεταφέρει όλη την εξουσία στον μεγαλοκακοποιό, τα πράματα θα μπλέξουν άσχημα και θα φέρουν τον ήρωά μας μπροστά στην τρομακτική αλήθεια πως όλοι είναι αναλώσιμοι, ακόμα κι αυτός, το δεξί χέρι του αφεντικού.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, βλέπουμε ότι ο μικρόκοσμος των κακοποιών δουλεύει στο σύνολό του όπως και η καπιταλιστική κοινωνία μας· το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Στο μικρόκοσμο το λόγο έχει η βία και οι σφαίρες. Στον μεγάλο κόσμο, το λόγο έχουν οι ισχυροί (διευθυντές, πρόεδροι, βουλευτές κ.ο.κ.). Το λογαριασμό πάντως και στις δύο περιπτώσεις τον πληρώνει ο καημένος, φτωχός εργάτης.
Τάδε έφη zisis at 08:08 0 γνώμες
Labels: 1948, Abraham Polonsky, film-noir, John Garfield
Δευτέρα 18 Αυγούστου 2008
I'm No Angel
An American Werewolf in London
Ο αμερικανός λυκάνθρωπος στο Λονδίνο είναι η ταινία που είχε στο μυαλό του ο John Landis για πάνω από δέκα χρόνια. Και ο John Landis κατάφερε και πήρε το ΟΚ από τους παραγωγούς το 1981 (μαζί με τα λέφτα του μπάτζετ) μετά τις επιτυχίες φυσικά του Τρελού θηριοτροφείου και των Blues Brothers. Μια ταινία που πολλοί χαρακτηρίζουν αρκετά κωμική για ταινία τρόμου και ταυτόχρονα αρκετά τρομακτική για κωμωδία. Μια μίξη που έφερε αποτέλεσμα και φυσικά μεγάλη επιτυχία. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν και οι ταινίες Το ουρλιαχτό και Wolfen με την ίδια θεματολογία και φάνηκε ότι ο μύθος του λυκανθρωπισμού θα έπαιρνε τα πάνω του. Κάτι που δεν συνέβη όμως μετά την αποτυχημένη Silver bullet και τη μετριότατη κωμική Teen wolf. Πάντως, από όλες τις... λυκανθρωπικές ταινίες, ο υπογράφων πιστεύει ότι αυτή του Landis είναι η καλύτερη. Έτσι, χωρίς δικαιολογίες...
Τάδε έφη zisis at 07:00 0 γνώμες
Labels: 1981, horror, John Landis
Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
Undercurrent
Τάδε έφη zisis at 13:13 0 γνώμες
Labels: 1946, Katharine Hepburn, Robert Mitchum, Robert Taylor, Vincente Minnelli
Crime Wave (Η πόλις είναι σκοτεινή)
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1954, Andre de Toth, Charles Bronson, film-noir, Sterling Hayden
Σάββατο 16 Αυγούστου 2008
Benny & Joon
Τώρα, η ρομαντική σχέση ανάμεσα στον Depp και στην πνευματικά διαταραγμένη αδερφή του Benny, την Joon, είναι μια ακόμα σταγόνα πρωτοτυπίας μέσα στην κλισαρισμένη κατά τα άλλα ταινία μας. Οικογενειακοί καβγάδες, αδερφός δεν μπορεί να σταυρώσει γκόμενα εξαιτίας των βίαιων ξεσπασμάτων της αδερφής, ο Depp εισβάλλει στο σύμπαν τους και διαταράσσει τις ισορροπίες, γκομενικά καβγαδάκια και το πιάσατε το νόημα... Ενδιαφέρον πάντως το συμπρωταγωνιστικό καστ με Julianne Moore, Oliver Platt και William Macy.
Τάδε έφη zisis at 17:17 0 γνώμες
Labels: 1993, Aidan Quinn, Johnny Depp, Julianne Moore, Mary Stuart Masterson, Oliver Platt, William H. Macy
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
The Family Jewels
Τάδε έφη zisis at 18:18 0 γνώμες
Labels: 1965, comedy, Jerry Lewis
The Patsy (Το αρχοντοπαλίκαρο)
Τάδε έφη zisis at 17:17 0 γνώμες
Labels: 1964, comedy, Jerry Lewis
The Nutty Professor (Δάσκαλος για κλάματα)
The Errand Boy
Τάδε έφη zisis at 15:15 0 γνώμες
Labels: 1961, comedy, Jerry Lewis
The Ladies Man (Ο γυναικοκατακτητής)
Τάδε έφη zisis at 14:14 0 γνώμες
Labels: 1961, Jerry Lewis
Καλοκαίρι με τον Jerry Lewis - The Delicate Delinquent
The Delicate Delinquent (Κατά λάθος γκάνγκστερ): η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Lewis το 1957 μετά το «χωρισμό» του κινηματογραφικού ζευγαριού Dean Martin-Jerry Lewis. Αδαής νέος, μπλέκεται σε μια συμμορία, τον συλλαμβάνουν, τον αναγκάζουν να γίνει αστυνομικός και να περιπολεί τη γειτονιά του. Απλά γκαγκς που βγάζουν γέλιο, αλλά η ταινία είναι φυσικά αρκετά μέτρια. Ασπρόμαυρη φωτογραφία, ήταν μάλλον μια προσπάθεια να διατηρηθεί το όνομα του Λιούις στην επικαιρότητα.
Τάδε έφη zisis at 13:13 3 γνώμες
Labels: 1957, comedy, Jerry Lewis
Τρίτη 12 Αυγούστου 2008
Possessed (Τα λύτρα του πόνου)
Μετριότατη ταινία, με κούρασε υπερβολικά το... υπερβολικό σενάριο με την νευρωτικιά πρωταγωνίστρια και την παρακολούθησα κυρίως για την (ίσως και λίγο υπερβολική) ερμηνεία της Crawford.
Τάδε έφη zisis at 19:19 1 γνώμες
Labels: 1947, film-noir, Joan Crawford, Raymond Massey, Van Heflin
Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
Henry: Portrait of a Serial Killer
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1986, horror, John McNaughton
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
Miracle on 34th Street (Θαύμα στο Μανχάταν)
Τάδε έφη zisis at 11:11 0 γνώμες
Labels: 1947, Edmund Gwenn, George Seaton, Maureen O'Hara, Natalie Wood
Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008
Crossfire (Διασταυρούμενα πυρά)
Η ταινία Crossfire του 1947 δεν μου άφησε και τις καλύτερες των εντυπώσεων καθώς αναλώθηκε ως επί τω πλείστον σε διαλόγους και ανταλλαγές ατάκων αφήνοντας κατά μέρος τη δράση. Το μυστήριο για την εύρεση του δολοφόνου δεν αποτελεί και τόσο μυστήριο και από ό,τι φαίνεται η προσπάθεια του σκηνοθέτη Edward Dmytryk επικεντρώθηκε στο κομμάτι της ταινίας που αφορά τον αντισημιτισμό και το μίσος για το άγνωστο που προκύπτει από την αμάθεια, την άγνοια και τη στενομυαλιά. Ίσως γι'αυτό άρεσε η ταινία στην εποχή της και βραβεύτηκε στις Κάννες με το Prix du meilleur film social (καλύτερο κοινωνικό έργο) και έλαβε πέντε βασικές υποψηφιότητες για βραβεία όσκαρ (ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, β' ανδρικού για τον Ryan και β' γυναικείου ρόλου για την Gloria Grahame), αλλά έχασε από τη Συμφωνία κυρίων που είχε παραπλήσιο θέμα. Ό,τι και να λέμε πάντως, η παρουσία του Mitchum είχε περισσότερο χαρακτήρα... γλάστρας και με ξενέρωσε, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα μειονέκτημα σ'αυτήν την μέτρια ταινία. Να κλείσουμε λέγοντας ότι το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο The Brick Foxhole του Richard Brooks, του γνωστού σας σκηνοθέτη, λίγα χρόνια πριν εγκατασταθεί για τα καλά στα κινηματογραφικά στούντιο.
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1947, Edward Dmytryk, film-noir, Gloria Grahame, Robert Mitchum, Robert Ryan
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008
Samurai Rebellion
Ο τίτλος της ταινίας Jōi-uchi: Hairyō tsuma shimatsu σημαίνει κυριολεκτικά Επανάσταση: δέξου τη σύζυγο. Εκφράζει την τελική πράξη ενός δράματος που έφερε αντιπάλους τον άρχοντα της περιοχής με τον καλύτερο ξιφομάχο του και την οικογένειά του. Κι όλα αυτά για μια γυναίκα, την οποία πέταξε ο άρχοντας από το παλάτι και ανάγκασε να παντρευτεί το γιο τού ξιφομάχου. Λίγα χρόνια μετά, ο διάδοχος απεβιώνει οπότε ο άρχοντας ζητάει πίσω τη γυναίκα για να μεγαλώσει το νόθο παιδί τους. Ο γιος, ως αρχηγός πλέον της οικογένειας και με τη συμπαράσταση του πατέρα του (ένας Toshiro Mifune που βρίσκεται μέσα στο στοιχείο του), αρνείται να την επιστρέψει, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την οικογένεια και τους συγγενείς τους και δημιουργεί προστριβές μέσα στους κύκλους της ίδιας της οικογένειας. Η στενοκεφαλιά των δύο πλευρών θα ωθήσει τις καταστάσεις στο σημείο όπου δεν θα υπάρχει επιστροφή.
Στην αρχή της ταινίας, οι δύο καλύτεροι ξιφομάχοι αρνούνταν να μονομαχήσουν στο όνομα της φιλίας τους. Στο τέλος, οι συνθήκες (το πεπρωμένο ή το τυχαίο;) θα τους φέρουν αντιμέτωπους, μη μπορώντας να αποσοβήσουν τη μοιραία μεταξύ τους σύγκρουση.
Τάδε έφη zisis at 17:17 0 γνώμες
Labels: 1967, JPN, Masaki Kobayashi, Toshiro Mifune
Κυριακή 3 Αυγούστου 2008
This Is Spinal Tap
Τάδε έφη zisis at 13:00 0 γνώμες
Labels: 1984, comedy, Rob Reiner
Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
La Guerre des Boutons (Ο πόλεμος των κουμπιών)
Θαυμάσια ταινία, μια μικρή αλληγορία για τους ανούσιους πολέμους των μεγάλων. Μια ταινία που δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ακριβώς παιδική· περισσότερο θα λέγαμε νοσταλγική, με τα παιδιά να παίζουν ως επαγγελματίες και η αθωώτητά τους να σε κερδίζει από το πρώτο τους βλέμμα. Απίστευτη και η ατάκα που κλείνει το έργο: «Σκέφτομαι πως όταν γεράσουμε, ίσως να γίνουμε και μεις τόσο ανόητοι όσο κι εκείνοι...». Αναρωτιέμαι αν υπάρχει καμιά περίπτωση η σημερινή (και η μελλοντική) νεολαία να δει αυτήν την ταινία και πει ότι και μεις περάσαμε έτσι όμορφα τα παιδικά μας χρόνια, με ξεγνοιασιά και παιχνίδι... Ακολούθησε και ένα ιρλανδικό ριμέικ το 1994, αλλά αυτή η ταινία δεν παίζεται (αν είσαι ακομβίωτος)!