Ύστερα από ένα μέτριο (ίσως και ολίγον βαρετό) αρχικό μισάωρο, η ταινία παίρνει μπρος και βουτάει στις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπινων παθών. Ανακαθόμαστε επίσης για λίγο όταν αντιλαμβανόμαστε το πανούργο σχέδιο του τσαρλατάνου υπνωτιστή. Αν προσθέσετε την πρωτόγνωρη ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα (αλλά αρκετά υπερβολική) λύση στο μυστήριο, έχετε μερικούς καλούς λόγους για να δείτε την ταινία. Ενδιαφέρον επίσης το καστ με τον πουερτορικανό Jose Ferrer (πατέρας του καρατερίστα Miguel Ferrer και θείος του George Clooney) στη δεύτερη χολιγουντιανή ταινία αλλά πρώτη με τόσο μεγάλο ρόλο, τον Richard Conte σε μία άτυχη επιλογή (ο καλοκάγαθος χαρακτήρας δεν του ταίριαζε καθόλου) και τον παλαίμαχο Charles Bickford στο ρόλο του αστυνομικού.
Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Τρίτη 31 Μαρτίου 2009
Whirlpool
Ύστερα από ένα μέτριο (ίσως και ολίγον βαρετό) αρχικό μισάωρο, η ταινία παίρνει μπρος και βουτάει στις σκοτεινές πλευρές των ανθρώπινων παθών. Ανακαθόμαστε επίσης για λίγο όταν αντιλαμβανόμαστε το πανούργο σχέδιο του τσαρλατάνου υπνωτιστή. Αν προσθέσετε την πρωτόγνωρη ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα (αλλά αρκετά υπερβολική) λύση στο μυστήριο, έχετε μερικούς καλούς λόγους για να δείτε την ταινία. Ενδιαφέρον επίσης το καστ με τον πουερτορικανό Jose Ferrer (πατέρας του καρατερίστα Miguel Ferrer και θείος του George Clooney) στη δεύτερη χολιγουντιανή ταινία αλλά πρώτη με τόσο μεγάλο ρόλο, τον Richard Conte σε μία άτυχη επιλογή (ο καλοκάγαθος χαρακτήρας δεν του ταίριαζε καθόλου) και τον παλαίμαχο Charles Bickford στο ρόλο του αστυνομικού.
Τάδε έφη zisis at 19:50 0 γνώμες
Labels: 1949, Charles Bickford, film-noir, Gene Tierney, José Ferrer, Otto Preminger, Richard Conte
Κυριακή 29 Μαρτίου 2009
Black Legion (Η μαύρη λεγεών)
Τάδε έφη zisis at 14:14 0 γνώμες
Labels: 1937, Ann Sheridan, Humphrey Bogart
Σάββατο 28 Μαρτίου 2009
The Russians Are Coming! The Russians Are Coming!
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1966, Alan Arkin, Carl Reiner, cold-war, comedy, Eva Marie Saint, Norman Jewison, submarine
The Lion in Winter
Άλλη μια ταινία μέσα από τη χρονιά του 1968. Το Λιοντάρι του χειμώνα είναι η κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του James Goldman σε σενάριο του ιδίου και σκηνοθεσία του Anthony Harvey. Πρόκειται για ένα ιστορικό δράμα εποχής μεσαιωνικού και σαιξπηρικού χαρακτήρα. Αλλά σε αντίθεση με τα έργα του Σαίξπηρ, εδώ η γλώσσα είναι πιο απλή και ο λόγος πιο στρωτός οπότε οι όχι και τόσο θεατρόφιλοι μπορούν επίσης να απολαύσουν το έργο. Και το σενάριο του Goldman έχει απίστευτες, εκπληκτικές ατάκες που κόβουν σαν ξυράφι, δολοπλοκίες ένα σωρό και χαρακτήρες που ζουν μέσα στην ίντριγκα, τα ψέματα και το μίσος. Πολύ σκληρή και φοβερή ταινία για έναν βασιλιά που δεν θέλει να μοιράσει το βασίλειό του στους τρεις γιους του, όπως ο Ληρ. Ο βασιλιάς θέλει να το δώσει στον μεγαλύτερο, η βασίλισσα προτιμάει τον πρωτότοκο και ο δεύτερος συμμαχεί με τον Γάλλο βασιλιά για να ανατρέψει την κατάσταση. Και λίγα είναι αυτά που σας είπα. Δυναμικές ερμηνείες από ολόκληρο το καστ με την παλιά «φρουρά» (Peter O'Toole, Katharine Hepburn) να συναντάει την καινούρια (ντεμπούτο για τους Anthony Hopkins, Timothy Dalton). Πολλές υποψηφιότητες για βραβεία όσκαρ, με τρεις νίκες για το σενάριο, τη μουσική του John Barry και την ερμηνεία της Hepburn. Αυτό αποτέλεσε το τρίτο βραβείο (από τα τέσσερα συνολικά που κέρδισε) για την ηθοποιό και μάλιστα ένα χρόνο μετά την βράβευσή της για το Μάντεψε ποιος θα έρθει για δείπνο.
Τάδε έφη zisis at 10:00 0 γνώμες
Labels: 1968, Anthony Hopkins, Katharine Hepburn, Peter O'Toole, UK
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009
Time Tunnel
Πέρα από τη Μηχανή του Χρόνου του H.G. Wells, που τροφοδότησε πολλές ιστορίες και ταινίες, έχουμε τα ακόλουθα:
→ Η τηλεοπτική της δεκαετίας του '80 Voyagers! και η πιο "αρχαία" σειρά Time Tunnel.
→ Η επιτομή στα κωμικά ταξίδια στο χρόνο είναι φυσικά η τριλογία της Επιστροφής στο μέλλον
→ Πιο ψαγμένη άποψη μας έδωσε ο Terry Gilliam με το 12 πίθηκοι.
→ Ακόμα πιο ψαγμένη άποψη, τόση που θα σας φύγει το κεφάλι, μπορείτε να δείτε στην ταινία Primer, που είχαμε σχολιάσει και παλιότερα.
→ Και στο ίδιο μήκος κύματος, η πολύ καλή ισπανική παραγωγή με τίτλο Los Cronocrímenes, ή κατά κόσμον Time Crimes, που είδα μόλις σήμερα και αποφάσισα να ανανεώσω αυτό το ποστ και να το μεταφέρω στο παρόν μπλογκ.
→ Και όλο αυτό το ποστ δημιουργήθηκε στο έτερο μπλογκ, όταν είδαμε την ταινία του Denzel Washington: Deja vu (ελλην. τίτλος: 3 μέρες, έξι ώρες πίσω).
→ Η άποψη των Monty Python's επί του θέματος δόθηκε με αυτήν την ταινία: Time bandits (ελλην. τίτλος: Υπέροχοι ληστές και τα κουλουβάχατα της ιστορίας!)
→ Η βίαιη νεανική ταινία Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι άλλη μια ταινία με υπόθεση πήγαινε-έλα στο μέλλον.
→ Ο εξολοθρευτής: Ο Τζον Κόνορ έστειλε το φίλο του στο παρελθόν, ο οποίος γκάστρωσε τη μάνα του Τζον και έγινε πατέρας του! Ο Εξολοθρευτής 2: τα τσιπάκια του 1ου εξολοθρευτή που ήρθαν από το μέλλον ήταν αυτά που οδήγησαν στη δημιουργία των εξολοθρευτών. Με άλλα λόγια, μπάχαλο! Το 3ο μέρος το είδα στην τηλεοπτική του μετάδοση και το αφήνω ασχολίαστο.
→ The jacket (Η πρώτη φορά που πέθανα): Τι τζάκετ και παπαριές, πες το ζουρλομανδία καλύτερα...
→ Ως και ο Harry Potter, στο The prisoner of Azkaban, ασχολήθηκε με το θέμα!
→ Πλανήτης των πιθήκων: ο Charlton Heston ακόμα γκαρίζει που δεν κατάλαβε ότι πήδηξε πολλές εκατοντάδες χρόνια στο μέλλον.
→ Η Πέγκυ Σου παντρεύτηκε: μελό και ολίγον βαρετό, θα έλεγα. Μετριότητα από τον Coppola.
→ Ο μεγάλος ηθοποιός Βαν Νταμ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας: Timecop! Ο τίτλος τα λέει όλα.
→ Ακόμα και η Megg Ryan ταξίδεψε στο χρόνο και έφτιαξε... άλλη μια ρομαντική κομεντί! Όλα αυτά στο Kate & Leopold.
→ Το Timeline δεν το έχω δει, φίλοι και φίλες, αλλά μου είπαν ότι λαμβάνουν χώρα καταστάσεις παρόμοιες με κάποιες από τις προαναφερθείσες ταινίες!
→ Το πείραμα της Φιλαδέλφειας, όμως, το οποίο ανακάτεψε και λίγο από τρίγωνο των βερμούδων, αυτό ήταν... "έργο ποιότητας"!
→ Ακόμα καλύτερη "ποιότητα" θα βρείτε στο Black Knight, όπου ο κωμικός Martin Lawrence μεταφέρεται στη μεσαιωνική Αγγλία. Μούρλια!
→ Δεν ξέρω αν θυμάστε τον Κιάνου Ριβς και τον φίλο του που πήγαν στο παρελθόν και φέρανε τον Σωκράτη, τον Μπετόβεν και άλλους για να τους βοηθήσουν στο μάθημα της Ιστορίας: Bill & Ted's Excellent Adventure!
Και, ως ένα βαθμό, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και το χρονο-χαμό που συμβαίνει στον 5ο κύκλο του Lost, τα Donnie Darko, Μέρα της Μαρμότας, Φονική συχνότητα, Τρέξε Λόλα, τρέξε και... Just Visiting.
Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009
Ice Station Zebra
Τάδε έφη zisis at 09:40 0 γνώμες
Labels: 1968, Ernest Borgnine, John Sturges, Rock Hudson
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009
It's a Mad Mad Mad Mad World
Τάδε έφη zisis at 20:30 0 γνώμες
Labels: 1963, comedy, Spencer Tracy, Stanley Kramer
Κυριακή 22 Μαρτίου 2009
Vengeance Valley (Η κοιλάς της εκδικήσεως)
Τάδε έφη zisis at 19:50 0 γνώμες
Labels: 1951, Burt Lancaster, western
The St. Valentine's Day Massacre (Η σφαγή του Σικάγου)
Πολλοί κριτικοί της εποχής κατηγόρησαν τον σκηνοθέτη για την υπερβολική απεικόνιση της βίας στην ταινία. Πώς να το κάνουμε όμως όταν η τέχνη απλώς αντιγράφει τη ζωή, και η ζωή στο συγκεκριμένο θέμα έχει δείξει ότι είναι απείρως πιο βίαιη και σκληρή.
Τάδε έφη zisis at 19:19 0 γνώμες
Labels: 1967, George Segal, Jason Robards, Roger Corman
Σάββατο 21 Μαρτίου 2009
Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1962, Χρυσός Λέων, Andrei Tarkovsky, RUS, WWII
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
The Bravados
Τάδε έφη zisis at 18:30 0 γνώμες
Labels: 1958, Gregory Peck, Henry King, Stephen Boyd, western
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009
The Nun's Story (Η ιστορία μιας μοναχής)
Τάδε έφη zisis at 20:20 0 γνώμες
Labels: 1959, Audrey Hepburn, Fred Zinnemann
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009
The Savage Innocents (Άγριος σαν τη θύελλα)
Τάδε έφη zisis at 10:00 1 γνώμες
Labels: 1960, Anthony Quinn, Nicholas Ray, Peter O'Toole
Κυριακή 15 Μαρτίου 2009
The Great McGinty (Εκλογικά σκάνδαλα/Κυβερνήτης με το στανιό)
Τάδε έφη zisis at 19:19 0 γνώμες
Labels: 1940, Akim Tamiroff, comedy, political, Preston Sturges
Σάββατο 14 Μαρτίου 2009
Le Clan des Siciliens (Η συμμορία των Σικελών)
Τάδε έφη zisis at 22:00 0 γνώμες
Labels: 1969, Alain Delon, FRA, Henri Verneuil, Jean Gabin, Lino Ventura
Tension
Τάδε έφη zisis at 16:16 0 γνώμες
Labels: 1949, film-noir, Richard Basehart, William Conrad
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009
Precious Images
Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009
Hombre
Ο Paul Newman υποδύεται τον Τζον Ράσελ, ένα λευκό που έχει μεγαλώσει με τους Απάτσι. Όταν κληρονομήσει από το λευκό θετό του πατέρα ένα πανδοχείο, θα επιστρέψει για λίγο στον κόσμο των λευκών, ίσα-ίσα όμως για να το πουλήσει και να ξαναγυρίσει πίσω. Συνταξιδιώτες του στην άμαξα που θα ταξιδέψει θα είναι ένα νεαρό και φτωχικό αντρόγυνο, ένα ηλικιωμένο αντρόγυνο αριστοκρατών, ένας νταής και η γυναίκα που φρόντιζε μέχρι πρότινος το ξενοδοχείο. Με ένα στυλ που θυμίζει την κλασική Ταχυδρομική άμαξα, γνωρίζουμε τους στενόμυαλους χαρακτήρες του έργου και κυρίως βλέπουμε την απέχθειά τους για τους Ινδιάνους. Όταν η άμαξα όμως γίνει στόχος ληστών και όλοι οι επιβάτες εγκαταληφθούν στην έρημο χωρίς εφόδια και με ελάχιστο νερό, ο Ράσελ θα αποτελέσει τη μόνη τους ελπίδα για σωτηρία. Επειδή, τελικά, ο άνθρωπος της φύσης θα φανεί πιο δυνατός από τον άνθρωπο της πόλης.
Για πολλοστή φορά συνεργάστηκε ο σκηνοθέτης Martin Ritt με τον Paul Newman και τον διευθυντή φωτογραφίας James Wong Howe και το αποτέλεσμα είναι απλά εξαίσιο. Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Elmore Leonard (και ένα από τα πρώτα του), η ιστορία είναι λιτή, οι διάλογοι κοφτοί και κοφτεροί και η ουσία δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Τάδε έφη zisis at 20:40 0 γνώμες
Labels: 1967, Elmore Leonard, Martin Balsam, Martin Ritt, Paul Newman, western
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009
The Harder They Fall (Έπεσαν σκληρά)
Η ταινία The Harder They Fall είναι μια απίστευτα κυνική και σκληρή ταινία για τον κόσμο του μποξ. Μέσα από τα παρασκήνια βλέπουμε όλα τα ψέματα, τις δωροδοκίες, τους στημένους αγώνες, την εκμετάλλευση γενικά του αθώου από ένα διεφθαρμένο σύστημα. Οι χαρακτήρες του έργου δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό και δεν σταματούν πουθενά, δεν έχουν επίσης καθόλου τύψεις, εκτός ίσως από τον Bogey που στο τέλος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της σαπίλας στην οποία έχει περιέλθει. Θα λέγαμε ότι είναι ένα «κατηγορώ» που απευθύνεται σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού. Θα πρόσθετα ότι είναι πάντα επίκαιρη σε αυτό το κράτος που λέγεται Ελλαδιστάν. Απολαύστε, επίσης, δύο μεγάλους ηθοποιούς· τον ερμηνευτικό ογκόλιθο Steiger και τον Bogey στην τελευταία του ταινία, όπου φαίνεται ότι προσπαθεί σκληρά να κρύψει την αρρώστια του. Δυναμική σκηνοθεσία από τον Mark Robson με αρκετά σκληρές σκηνές πυγμαχίας για την εποχή (είμαστε στο 1956, έτσι). Ο σκηνοθέτης εξάλλου βρίσκεται σε γνωστά λημέρια, καθώς το 1949 είχε πάλι ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα στην ταινία Champion και πρωταγωνιστή εκεί τον Kirk Douglas.
Τάδε έφη zisis at 22:10 0 γνώμες
Labels: 1956, boxing, Humphrey Bogart, Jan Sterling, Mark Robson, Rod Steiger
Κυριακή 8 Μαρτίου 2009
Das Boot (Το υποβρύχιο)
Τάδε έφη zisis at 21:21 0 γνώμες
Labels: 1981, GER, ship-movie, submarine, Wolfgang Petersen, WWII
Σάββατο 7 Μαρτίου 2009
Hairspray
Τάδε έφη zisis at 13:13 0 γνώμες
Labels: 1988, John Waters, remade
Seraphim Falls (Εχθροί για πάντα)
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 2006, Liam Neeson, Pierce Brosnan, western
Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009
Act of Violence (Φυγάς του τρόμου)
Ένα από τα πιο δυνατά film-noir της εποχής. Γυρισμένο το 1948, το Act of Violence αποτελεί άλλη μια δυνατή σκηνοθετική στιγμή του Fred Zinnemann. Μια ταινία γύρω από τις ενοχές και τα τραύματα του Β' Παγκοσμίου πολέμου, από έναν άνθρωπο που έχασε τους γονείς του στον πόλεμο. Πλήθος κρυφών μηνυμάτων και υπονοούμενων υποβόσκουν στην ταινία που, αφού τη δείτε, αξίζει να ρίξετε μια ανάγνωση στο κείμενο του achilles! Και η τελική σκηνή στο σταθμό του τρένου φέρνει κατευθείαν στο μυαλό το μεταγενέστερο High Noon!
Τάδε έφη zisis at 20:00 0 γνώμες
Labels: 1948, Fred Zinnemann, Janet Leigh, Robert Ryan, Van Heflin
Δευτέρα 2 Μαρτίου 2009
Ride the High Country
Τάδε έφη zisis at 20:30 0 γνώμες
Labels: 1962, Joel McCrea, Randolph Scott, Sam Peckinpah, western
Κυριακή 1 Μαρτίου 2009
Fiddler on the Roof (Ο βιολιστής στη στέγη)
Η ταινία παρακολουθεί τη ζωή του εβραίου βιοπαλαιστή γαλατά με τις πέντε κόρες σε ένα χωριό στην τσαρική Ρωσία των αρχών του 20ου αιώνα. Οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία, στην πολιτική, στις σχέσεις αντρών-γυναικών, στα ήθη και τα έθιμα θα επηρεάσουν ακόμα κι αυτό το μικρό χωριό, με τον πρωταγωνιστή μας να τα υπομένει σχεδόν όλα. Χαρούμενη και συνάμα συγκινητική, η ταινία του 1971 (που βασίστηκε φυσικά στο ομώνυμο έργο του Broadway) κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για όσκαρ κερδίζοντας αυτά της φωτογραφίας, μουσικής για τον John Williams και ήχου.
Τάδε έφη zisis at 14:14 0 γνώμες
Labels: 1971, musical, Norman Jewison