Ξαναβλέποντας την επική ταινία του Sergio Leone Κάποτε στην Αμερική συνειδητοποίησα ότι ήταν σαν να μην την είχα δει ξανά. Τη θυμόμουν κάπως διαφορετική. Πρέπει να είχα δει παλιότερα τη μικρότερη έκδοση. Βλέποντας την original έκδοση των τριών ωρών και 40 λεπτών απολαμβάνεις τη μαεστρική σκηνοθεσία και την υπέροχη αφήγηση της ιστορίας των τεσσάρων μικροκακοποιών που γίνονται σιγά-σιγά αρχιμαφιόζοι. Μετά έρχεται το τέλος της ποτοαπαγόρευσης και φυσικά το τέλος της δικιάς τους εποχής. Και μετά από δεκαετίες μακριά από το έγκλημα, κοντά στη δεκαετία του '70, ο ηλικιωμένος πρωταγωνιστής προσπαθεί να ενώσει κάποια κομμάτια από την ιστορία του παρελθόντος, και να κλείσει υποθέσεις που έμειναν ανοιχτές. Θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς δόση υπερβολής, πως η ταινία είναι το αντίπαλο κινηματογραφικό γκανγκστερικό επικό έργο με το Νονό, για την πρωτοκαθεδρία στο είδος. Ίσως είναι και η ταινία που επηρεάστηκε τα μάλα ο Scorsese για να φτιάξει το δικό του The Irishman.
Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022
Once Upon a Time in America (Κάποτε στην Αμερική)
Τάδε έφη zisis at 11:55 0 γνώμες
Labels: 1984, crime-film, James Woods, rewatched, Robert De Niro, Sergio Leone
Books in films: Λολίτα & Peter Sellers
Στο Heaven's Above με πρωταγωνιστή τον Peter Sellers, που κυκλοφόρησε το 1963, νεαρό αγόρι διαβάζει την πασίγνωστη Λολίτα (μέσα στην εκκλησία, εν ώρα κατήχησης!) του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά έκανε γνωστό τον Peter Sellers (σε δεύτερο ρόλο εκεί) και είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, το 1962. Σύμπτωση;
Τάδε έφη zisis at 10:58 0 γνώμες
Labels: books-in-films
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)