Για το διάσημο καπέλο, κοιτάξτε εδώ.
Ψάχνοντας (δηλαδή βλέποντας) όχι και τόσο γνωστές ταινίες (κυρίως παλιές). Και ευκαιρία να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) κάποιες κλασικές!
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Borsalino
Για το διάσημο καπέλο, κοιτάξτε εδώ.
Τάδε έφη zisis at 08:08 2 γνώμες
Labels: 1970, Alain Delon, crime-film, FRA, Jean-Paul Belmondo
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
The House on Telegraph Hill
Αυτό είναι το The House on Telegraph Hill που γύρισε ο Robert Wise το 1951. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ταινία μυστηρίου και θρίλερ στα χνάρια του Χίτσκοκ και ειδικά τις Υποψίες. Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο έργο του Κάρι Γκραντ, συμβαίνει εδώ, αν με εννοείτε. Ακόμα και το περίφημο ποτήρι με γάλα έγινε ποτήρι με χυμό πορτοκάλι (βλ. φώτο)! Ο Wise χειρίζεται καλά το υλικό του, αλλά η ταινία υποβιβάζεται στην κατηγορία των b-movie εξαιτίας του δευτεροκλασάτου κάστινγκ και ειδικότερα λόγω της άγνωστης πρωταγωνίστριας που δεν μας γέμισε το μάτι καθόλου ερμηνευτικά. Δείτε την... at your own risk.
Τάδε έφη zisis at 19:40 0 γνώμες
Labels: 1951, Robert Wise
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010
Le Mépris (Η περιφρόνηση)
Τάδε έφη zisis at 12:12 0 γνώμες
Labels: 1963, Brigitte Bardot, FRA, Fritz Lang, Jack Palance, Jean-Luc Godard, Michel Piccoli
Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010
Bluebeard's Eighth Wife (Η όγδοη γυναίκα του Κυανοπώγωνα)
Από τις καλύτερες ταινίες της εποχής, μια ρομαντική κομεντί με έξυπνα αστεία και φοβερούς διαλόγους. Όταν στην σκηνοθεσία βρίσκουμε τον Ernst Lubitsch, ο οποίος κινηματογραφεί το σενάριο του διδύμου Billy Wilder/Charles Brackett (η πρώτη συνεργασία τους εν έτη 1938), δε νομίζω να έχετε απορία για το αποτέλεσμα. Οι σκηνές ειδικά όπου ο Cooper μελετάει τη «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» για να τα βγάλει πέρα, είναι απολαυστικές. Σε μικρό ρόλο αγαθιάρη βλέπουμε και τον David Niven και τον τζέντλεμαν Edward Everett Horton, μόνιμο δευτεραγωνιστή σε ταινίες του Lubitsch. Απολαυστικότατη ταινία 85 λεπτών.
Τάδε έφη zisis at 08:08 0 γνώμες
Labels: 1938, Billy Wilder, Claudette Colbert, comedy, David Niven, Ernst Lubitsch, Gary Cooper
Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
I Remember Mama (Θυμάμαι τη μητέρα)
Τάδε έφη zisis at 18:00 0 γνώμες
Labels: 1948, Barbara Bel Geddes, George Stevens, Irene Dunne
Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010
Night Nurse
Τάδε έφη zisis at 20:20 0 γνώμες
Labels: 1931, Barbara Stanwyck, Clark Gable, pre-code, William Wellman
Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010
Le Testament d'Orphée (Η διαθήκη του Ορφέα)
Τάδε έφη zisis at 18:40 2 γνώμες
Labels: 1960, FRA, Jean Cocteau, Jean Marais, Yul Brynner
Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010
Caged (Σάρκες χωρίς ψυχή)
Η ταινία χαρακτηρίστηκε νουάρ λόγω της ασπρόμαυρης φωτογραφίας και των σκιάσων με τις οποίες παίζει ο σκηνοθέτης. Είναι όμως μια καθ'όλα γυναικεία ταινία με τους άντρες να έχουν ελάχιστη συνεισφορά. Το πιο ενδιαφέρον ίσως στοιχείο στο τέλος είναι ότι ενώ προσπαθεί να κάνει κάτι σαν κήρυγμα, δεν οδεύει ούτε προς το μελό ούτε προς το τετριμμένο, απλά κινείται σε ρεαλιστικά μονοπάτια. Η εσωτερική μεταμόρφωση της Eleanor Parker είναι εντυπωσιακή και αυτό την οδήγησε στις υποψηφιότητες για όσκαρ α' γυναικείου ρόλου, όπως και η Emerson για αυτό του β' γυναικείου ρόλου. Οι σεναριογράφοι Virginia Kellogg και Bernard C. Schoenfeld απέσπασαν τη δικιά τους υποψηφιότητα για το πρωτότυπο σενάριο.
Τάδε έφη zisis at 20:10 0 γνώμες
Labels: 1950, Eleanor Parker, John Cromwell, prison-movie
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010
Ladyhawke (Ο λύκος και το γεράκι)
Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010
District 9
Ολίγον μόδα φέτος η Ν. Αφρική ή ιδέα μου είναι;
Υ.Γ.: Στα υπόψιν έχουμε και το Tsotsi του 2005 που είχε κερδίσει το όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας κα ακόμα δεν είδαμε.
Branded
Τάδε έφη zisis at 18:00 0 γνώμες
Labels: 1950, Alan Ladd, Charles Bickford, Rudolph Maté, western
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Un Prophète (Προφήτης)
Τάδε έφη zisis at 20:50 0 γνώμες
Labels: 2009, FRA, prison-movie
Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010
Mr. Smith Goes to Washington
Τάδε έφη zisis at 20:20 5 γνώμες
Labels: 1939, Claude Rains, Frank Capra, James Stewart, Jean Arthur, political, Thomas Mitchell
Goodbye, Mr. Chips (Αντίο, ωραία νιάτα)
Ιστορική, κλασική ταινία της δεκαετίας του '30, παρακολουθείται παραπάνω από ευχάριστα, παρόλο τα 71 χρόνια που έχουν περάσει. Κάποια πράγματα είναι διαχρονικά όπως είναι η σχέση των μαθητών με το σχολείο και τους διδάσκοντες, η μοναξιά, ο έρωτας και η απώλεια, και αυτό φαίνεται και σ'αυτήν την ταινία. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο νεαρός Robert Donat (που πρωτογνωρίσαμε στα 39 σκαλοπάτια του Χίτσκοκ), στον πιο διάσημο ρόλο της καριέρας του, κερδίζει το όσκαρ α' ανδρικού ρόλου. Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας υποδύεται τον ηλικιωμένο και είναι φορτωμένος με μπόλικο μέικ-απ και μεγάλα μουστάκια. Η ταινία απέσπασε άλλες έξι υποψηφιότητες, αλλά δεν είχε μεγάλη τύχη επειδή εκείνη ήταν η χρονιά του Όσα παίρνει ο άνεμος.
Τάδε έφη zisis at 10:10 0 γνώμες
Labels: 1939, Greer Garson, Paul Henreid, Robert Donat, Sam Wood, school-films, UK, WWI
Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010
Kiss Tomorrow Goodbye (Διά πυρός και σιδήρου)
Τάδε έφη zisis at 08:08 0 γνώμες
Labels: 1950, crime-film, James Cagney
Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010
Billy Budd
Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια θαλασσινή περιπέτεια του 18ου αιώνα. Βρισκόμαστε στο 1797 και οι Βρετανοί βρίσκονται σε πόλεμο με τους Γάλλους. Στο πλοίο στρατολογείται με το ζόρι ο νεαρός Billy Budd, που τον υποδύεται ο Terence Stamp στον πρώτο του κινηματογραφικό ρόλο. Εκεί θα συναντήσει την κακία του ναυτικού οπλονόμου (master-at-arms) που έχει τη μορφή του Robert Ryan. Ο πρώτος έχει τόσο ανιδιοτελή ψυχή, αγαπάει και βοηθάει όλον τον κόσμο και τον αγαπάνε όλοι. Ο δεύτερος είναι απλά μοχθηρός και θέλει μόνο να βρίσκει τρόπους ώστε να στέλνει τον κόσμο για μαστίγωμα. Στη μέση θα βρεθεί ο οξυδερκής καπετάνιος που, αν και κατά βάθος το θέλει, δεν θα μπορέσει να κάνει τίποτα για να βελτιώσει την κατάσταση, εφόσον όλα πηγαίνουν σύμφωνα με τους κανονισμούς και δεν υπάρχει τίποτα παράτυπο. Ο Budd έχει ένα μόνο ελάττωμα: δεν μπορεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσει τα συναισθήματά του κι όταν αυτό συμβαίνει, τραυλίζει δίχως να βγάζει νόημα. Η ταινία είναι μια καλογυρισμένη παραγωγή που παρακολουθείται παραπάνω από ευχάριστα. Πάρα πολύ καλή αναπαράσταση της εποχής και αρκετά συγκινητικό το τέλος, το οποίο θα σας βάλει σε σκέψεις και θα το θυμάστε για καιρό. Ο νεαρός Stamp με αυτήν την πρώτη του εμφάνιση κέρδισε την πρώτη και τελευταία υποψηφιότητα για βραβείο όσκαρ. Το περίεργο είναι πως ήταν υποψήφιος στην κατηγορία β' ανδρικού ρόλου, αν και πρωταγωνιστής.
Τάδε έφη zisis at 18:18 0 γνώμες
Labels: 1962, Melvyn Douglas, Peter Ustinov, Robert Ryan, ship-movie, Terence Stamp
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Scarecrow (Το σκιάχτρο)
Κλασική πλέον ταινία της δεκαετίας του '70, Το σκιάχτρο είναι ένα road-movie με ότο-στοπ. Έχει την υπογραφή του ταλαντούχου (και πρώην διάσημου φωτογράφου) Jerry Schatzberg, δύο μεγάλους πρωταγωνιστές και την πανέμορφη φωτογραφία του Vilmos Zsigmond. Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες (σε ισοψηφία με το The Hireling/Η λαίδη και ο σοφέρ της) αλλά καμία άλλη αναγνώριση στο Αμέρικα. Αποτέλεσε επίσης τεράστια εμπορική αποτυχία και ο Hackman απογοητεύτηκε τόσο από αυτό το γεγονός, που αποφάσισε τότε να επικεντρωθεί μόνο σε εμπορικά πρότζεκτ. Ο σκηνοθέτης με τον Πατσίνο ξανασυνεργάζονται μετά τον Πανικό στο Νιντλ Παρκ του 1970. Και για όσους δεν έχουν δει το Σκιάχτρο, να πούμε ότι περιέχει και μια απίστευτα όμορφη σεκάνς με τον Χάκμαν να επιδίδεται σε φοβερό στριπτίζ.
Τάδε έφη zisis at 21:21 0 γνώμες
Labels: 1973, Χρυσός Φοίνικας, Al Pacino, Gene Hackman
Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010
The Champ (Ο πρωταθλητής)
Τάδε έφη zisis at 10:40 2 γνώμες
Labels: 1931, boxing, King Vidor, Wallace Beery
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Pinky (Πίνκι, η μιγάς)
Η ταινία ήταν άλλο ένα πρότζεκτ του μεγαλοπαραγωγού Darryl F. Zanuck με το οποίο ήθελε να ταράξει τα ήρεμα νερά της εποχής. Με το Συμφωνία κυρίων του '47 ασχολήθηκε με τον αντισημιτισμό, εδώ «παίζει» με το πάντα ευαίσθητο θέμα του ρατσισμού προς τους μαύρους. Τη σκηνοθετική μπαγκέτα είχε αναλάβει ο John Ford, αλλά ο Ζανούκ τον απέλυσε επειδή δεν του άρεσε η σκηνοθετική του προσέγγιση και έτσι κάλεσε τον Elia Kazan. Αυτός ήρθε και ανέλαβε κατευθείαν χωρίς να διαβάσει το σενάριο, καθώς ένιωθε ότι το χρώσταγε στο Ζανούκ επειδή αυτός τον ανέδειξε. Η ταινία κέρδισε τρεις υποψηφιότητες για τις ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστριών, α' γυναικείου ρόλου στη νεαρή Jeanne Crain και β' γυναικείου ρόλου στην έγχρωμη Ethel Waters και στην παλαίμαχη Ethel Barrymore. Όσον αφορά την επίδραση που είχε η ταινία, να πούμε απλά ότι η πόλη Μάρσαλ στο Τέξας απαγόρευσε την προβολή της ταινίας. Φαίνεται ότι δεν τους πολυάρεσε αυτό που έβλεπαν στην μεγάλη οθόνη. Η ταινία, παρά τους μελοδραματισμούς της, είναι πολύ ενδιαφέρουσα για το ιδιαίτερο θέμα της. Με ένα παρόμοιο θέμα ασχολήθηκε και ο Douglas Sirk δέκα χρόνια αργότερα στο Immitation of Life (Αυτή είναι η ζωή μου).
Τάδε έφη zisis at 10:50 0 γνώμες
Labels: 1949, Elia Kazan, Ethel Barrymore, Jeanne Crain